Održana svečana akademija povodom 30 godina nastanka Republike Srpske

Dana 28. februara 2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta, održana je svečana akademija povodom 30 godina nastanka Republike Srpske, na dan proglašenja njenog Ustava.

Republika Srpska nastala je početkom 1992. godine u procesu raspada Jugoslavije, a odbranjena je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i predstavlja konačno ostvarenje viševekovne težnje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini da obnovi svoju samostalnost izgubljenu dolaskom Osmanskog carstva, ali istovremeno odbrani i opstanak, budući da je tokom većeg dela svoje istorije srpski narod sistematski proganjan od strane što turskih što austrougarskih vlasti, a tokom vlasti NDH bio izložen genocidu kakav nije zapamćen u istoriji civilizacije.

Događaju je prisustvovao veliki broj slušalaca, a posebnu čast Studentskom klubu su učinili Njegova Svetost patrijarh srpski g. Porfirije, kao i vladika hvostanski Justin, vikarni episkop Njegove Svetosti, koji je svojom besedom otvorio skup.

Nakon intoniranja himni Republike Srbije i Republike Srpske, mladi pesnik Milan Gajić, doskorašnji student našeg Fakulteta, izrecitovao je pesmu posvećenu Republici Srpskoj iz svoje najnovije zbirke pesama „Bogu i Srbiji“.

Akademiju je vodio kolega Ivan Mitić, član Odbora za tribine, a izlaganja su imali profesor istorije na Filozofskom fakultetu dr Miloš Ković, šef Katedre za međunarodno pravo na našem Fakultetu prof. dr Branko Rakić, a prvi put na našem događaju učestvovao je profesor Ustavnog prava dr Milan Blagojević, koji je povodom ovog događaja u pratnji supruge došao iz Banjaluke.

Govornici su svaki iz svoje oblasti prisutnima približili činjenice vezane za temu. Profesor Ković je prisutne upoznao sa istorijskim izvorima koji dokazuju dugu prisutnost srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kao i njegovu mučnu sudbinu kroz vekove. Profesor Rakić upoznao je auditorijum sa kršenjem odredbi međunarodnog prava na štetu srpskog naroda po pitanju samoopredeljenja, kao i mirovnim planovima i pregovorima koji su doveli do prekida ratnih dejstava i priznanja Republike Srpske u Dejtonu. Na kraju je profesor Blagojević govorio o pitanjima vezanim za konstituisanje funkcije Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i distrikt Brčko, i njihovoj suprotnosti sa međunarodnim pravom. Izlagao je i o protivpravnim radnjama Haškog tribunala i neophodnosti dublje pravničke analize ovog fenomena sa ciljem upoznavanja javnosti, a biblioteci našeg Fakulteta darovao je dve svoje knjige.

Skup je svojom pastirskom besedom zatvorio patrijarh srpski g. Porfirije.

Arhive