Saopštenje za studentkinje i studente i stručnu javnost u vezi sa zabranom i sprečavanjem seksualnog uznemiravanja

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu nije primio nijednu prijavu od svojih studentkinja ili studenata koja se odnosi na seksualno uznemiravanje od strane profesora ili profesorki Pravnog fakulteta. Na Pravnom fakultetu se primenjuje Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja koji je Univerzitet u Beogradu usvojio 7. jula 2021. godine Pravilnik na osnovu nacrta koji je izradio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu za svoje potrebe. Težeći stvaranju i održavanju kulture ravnopravnosti i inkluzivnosti tokom rada i studiranja, Pravni fakultet doneo je i Plan o negovanju rodne ravnopravnosti. Pored redovnih nastavnih aktivnosti koje se odvijaju na Pravnom fakultetu, Pravni fakultet učestvuje u raznim međunarodnim projektima, među kojima su i projekat koji se odnosi na temu zabrane i sprečavanja seksualnog uznemiravanja, kao i projekat u vezi sa rodnom ravnopravnošću.    

Univerzitet u Beogradu je na inicijativu Pravnog fakulteta postao pridruženi partner na UniSAFE projektu „Iskorenjivanje rodno zasnovanog nasilja” („Ending Gender Based Violence“). Projekat UniSAFE vodi konzorcijum od 9 ustanova, a status pridruženih partnera ima 47 univerziteta i istraživačkih organizacija širom Evrope, od kojih je jedan i Univerzitet u Beogradu. Projektna koordinatorka na nivou Univerziteta u Beogradu je profesorka Pravnog fakulteta, prof. dr Dragica Vujadinović. U okviru ovog projekta, Pravni fakultet je pozvao sve svoje studente, kao i nastavno i nenastavno osoblje, da popune anonimni onlajn upitnik o rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja na univerzitetima i u istraživačkim organizacijama.

Preko 30 nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta učestvuje na međunarodnom Erasmus+ projektu Novi kvalitet obrazovanja kroz obrazovanje za rodnu ravnopravnost – Strateško partnerstvo za izgradnju master studijskog programa Pravo i rod” (New Quality in Education for Gender Equality – Strategic Partnership for the Development of a Master’s Study Program “Law and Gender” – LAWGEM). Univerzitet u Beogradu je koordinator projekta, a drugi članovi su univerziteti LUMSA iz Italije, Kadiz iz Španije, Sarland iz Nemačke i Orebro iz Švedske. Projektom rukovodi prof. dr Dragica Vujadinović, profesorka Pravnog fakulteta.

Pravni fakultet ostaje posvećen promovisanju tema o zabrani i sprečavanju seksualnog uznemiravanja ne samo na univerzitetima već i šire, posebno omogućavanjem sticanja znanja naših studenata i studentkinja kroz studijski program Pravnog fakulteta u kojem su ove važne teme obrađene, ali i organizovanjem velikog broja konferencija na temu rodne ravnopravnosti kako bi se sa ovim temama upoznala i šira javnost i naglasio njihov značaj.

Pozivamo studentkinje i studente da nam se obrate ukoliko su bili žrtve ili svedoci seksualnog uznemiravanja kako bismo preduzeli odgovarajuće mere.

UPRAVA PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU

Arhive