Sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Državnog pravobranilaštva

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, imao je divnu priliku da u prostorijama dekanata 4. marta 2022. godine ugosti predstavnike Državnog pravobranilaštva na čelu sa gospođom Oliverom Stanimirović, državnom pravobraniteljkom. Povod ovog susreta je bio  potpisivanje Sporazuma o dugoročnoj saradnji između našeg fakulteta i Državnog pravobranilaštva, a u cilju razvoja i unapređenja rada obe institucije. Sporazum o dugoročnoj saradnji potpisali su Državna pravobraniteljka, gospođa Olivera Stanimirović, kao i naš dekan, prof. dr Zoran Mirković, a u prisustvu i sa podrškom upravnice Instituta za pravne i društvene nauke, redovne profesorke dr Ivane Krstić, ali i prodekana za nastavu, redovnog profesora dr Bojana Milisavljevića.

Ovaj sporazum će omogućiti izvođenje nastave uz oslonac na praksu, podizanje naučno-nastavnog potencijala, ali i omogućiti studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu da, kroz formu stručne prakse, razviju stručne veštine, znanja i da se upoznaju sa brojnim i složenim funkcijama koje Državno pravobranilaštvo, kao zastupnik republike Srbije ima. Ovakav oblik praktičnog sticanja i primene znanja stečenog na našem fakultetu biće namenjen studentima master i osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Program prakse će studentima omogućiti sledeće aktivnosti u okviru Pravobranilaštva: upoznavanje sa radom i funkcionisanjem Pravobranilaštva u sedištu i njegovih pojedinih odeljenja; upoznavanje sa tokom kretanja predmeta u Pravobranilaštvu i neposredno uključivanje u tekuće aktivnosti; rad sa zamenikom državnog pravobranioca i pravobranilačkim pomoćnikom – mentorom kroz uključivanje u obavljanje tekućih operativnih poslova i manje složenih pravnih poslova; učestvovanje u pripremi akata – podnesaka i prisustvovanje ročištima.

Dodatno, ovim sporazumom, uspostavlja se dragocena saradnja i sa Centrom za ljudska prava i Odeljenjem za zastupanje Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava, a ispred kojeg je sastanku prisustvovala gospođa Zorana Jadrijević Mladar, zamenica državne pravobraniteljke i zastupnica Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ovaj sporazum će takođe imati velikog značaja za unapređene naučno nastavnih kapaciteta nastave kroz organizovanje različitih specijalističkih kurseva, podršku programima pravnih klinika na Pravnom fakultetu, ali i pružiti mogućnost posete i volontiranja naših studenata pri Odeljenju za zastupanje Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Međusobna saradnja ostvarivaće se prema dogovoru Fakulteta i Pravobranilaštva, u skladu sa Programom rada.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu ovim putem izražava zahvalnost Državnom pravobranilaštvu, Centru za ljudska prava i Odeljenju za zastupanje Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali i samoj Upravi fakulteta, Institutu za pravne i društvene nauke na uspostavljanju i budućoj realizaciji ove dragocene saradnje, pre svega za naše studente, ali i zaposleno nastavno osoblje.

Više fotografija možete videti ovde

Arhive