Održan seminar „Evropsko penzijsko pravo“

Na inicijativu prof. dr Hansa van Mertena (Hans van Meerten), profesora Univerziteta u Utrehtu i advokata pri Advokatskoj komori Holandije, 9. i 16. marta 2022. godine održan je onlajn seminar „Evropsko penzijsko pravo“, koji je pohađalo 60 studenata Pravnog fakulteta svih nivoa studija. Seminar je obuhvatio četiri časa predavanja, koja su bila posvećena sledećim temama: Osnove međunarodnog penzijskog prava; Vrste i načini finansiranja različitih stubova penzijskog osiguranja širom sveta; Vrste penzijskih šema; Evropsko penzijsko pravo – pravni okvir i lekcije za Srbiju.

Dobro osmišljena struktura seminara omogućila je polaznicima da se upoznaju s penzijskim pravom Evropske unije (EU), kao novom granom prava, koja se ubrzano razvija, budući da se tržišta penzija intenzivno internacionalizuju. U tom smislu, pod okriljem ovog kursa opsežno su razmatrani merodavni izvori prava EU, posebno direktive 2003/41/EZ i 2016/2341 o aktivnostima i nadzoru nad institucijama za obezbeđivanje profesionalnih penzija (IORP I i II), i Pravilo 2019/1238 o panevropskom ličnom penzijskom proizvodu (PEPP). Budući da potonje pravilo počinje da se primenjuje 22. marta 2022. godine, seminar je bio sjajna prilika za polaznike da steknu znanja o najaktuelnijim pitanjima evropskog prava. Ovo tim pre što su naznačena pitanja analizirana u multidisciplinarnoj perspektivi, tj. iz ugla više pravnih i srodnih disciplina – od socijalnog prava, preko prava osiguranja i prava zaštite potrošača, do berzanskog prava, ekonomskog prava, prava EU i finansijskih tržišta. Valja istaći i zaključke predavača od značaja za razvoj srpskog penzijskog sistema, budući da je svega 3-10 posto zaposlenih u Republici Srbiji „pokriveno“ privatnim penzijskim osiguranjem.

Seminar su organizovali prodekan prof. dr Jelena Lepetić, prodekan prof. dr Bojan Milisavljević,  prof. dr Vuk Radović, prof. dr Tatjana Jovanić, prof. dr Nataša Petrović-Tomić, prof. dr Ljubinka Kovačević, doc. dr Filip Bojić i dr Ivana Rodić. Takođe, kvalitetu seminara su svojim prisustvom, učešćem u diskusiji, odnosno motivisanjem studenata da učestvuju u radu seminara doprineli i prof. dr Nebojša Jovanović, prof. dr Tatjana Jevremović Petrović, prof. dr Mirjana Radović, prof. dr Svetislav Janković, doc. dr Nikola Ilić i asist. dr Maša Mišković. Seminaru su prisustvovali i asistenti za Radnopravnu užu naučnu oblast na pravnim fakultetima u Novom Sadu (dr Darko Božičić) i Nišu (dr Marija Dragićević).

Arhive