Održan „Drugi seminar namenjen studentima doktorskih studija – PhD Colloquium“

U periodu od 12. do 13. maja 2022. godine održan je Drugi seminar studenata doktorskih studija – PhD Colloquium, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za pravne i društvene nauke i Centra za sociološko-pravne studije (CSLS). Seminar je organizovan sa ciljem da mladim koleginicama i kolegama pruži priliku da predstave svoj dosadašnji istraživački rad, da dobiju konstruktivne komentare i sugestije za unapređenje svoje doktorske disertacije, kao i da razmene ideje sa drugim doktorandima koji se nalaze u istoj fazi rada – pripremi projekta doktorske disertacije. Ovakvi seminari održavaju se na stranim univerzitetima već dugi niz godina, a sada i Pravni fakultet u Beogradu ima svoju tradiciju za koju se nadamo da će biti od velike pomoći svim mladim naučnicama i naučnicima. Zbog epidemioloških uslova, ovaj seminar održan je u hibridnoj formi – putem Webex platforme, s tim da je veliki broj koleginica i kolega seminar pratio iz prostorija našeg Fakulteta.

Na početku Seminara, prof. dr Dobrosav Milovanović, zamenik upravnice Instituta za pravne i društvene nauke i upravnik Centra za javnu upravu i javne nabavke, pozdravio je sve učesnike, komentatore i vođe radionica i istakao značaj ovakvog događaja i potrebu razvijanja kritičkog razmišljanja za unapređenje kvaliteta doktorskih disertacija. Zatim su se učesnicima obratili doc. dr Nina Kršljanin, prodekanka za nauku, i asist. MA Valerija Dabetić, sekretarka Centra za sociološko-pravne studije. U okviru otvaranja učesnici su imali prilike da pogledaju kratak film „Kako uspešno napisati doktorsku disertaciju?“ u kome su glavne uloge imali profesori i saradnici našeg fakulteta. Ceo film možete pogledati ovde https://youtu.be/kaaWw7TQr4I.

Prvi dan seminara bio je posvećen opštim temama od značaja za sve doktorande: oblikovanje doktorske disertacije i procedura pregleda i ocene, praćenje i merenje naučnih rezultata, programi upravljanja referencama, veštine efektne prezentacije i kako pravilno predstaviti svoju ideju, strategije za uspešno pisanje doktorske disertacije i  radionica namenjena razmeni iskustava između aktuelnih i bivših studenata doktorskih studija. Agendu događaja možete pogledati ovde. Drugi dan seminara bio je predviđen za izlaganje studenata doktorskih studija koji se u okviru svojih istraživanja bave praktičnim i teorijskim pitanjima u vezi sa radnim pravom, međunarodnim i evropskim pravom, različitim aspektima ljudskih prava, javno-pravnim pitanjima, istorijsko-pravnim i sociološko-pravnim analizama.

U ukupno četiri sesija podeljenih na radionice i one koje se bave različitim pravnim pitanjima, 18 studenata doktorskih studija sa Pravnog fakulteta je izložilo rezultate svojih istraživanja i planove za dalji naučni rad, nakon čega se razvila diskusija sa komentatorima i drugim doktorandima. Samo neke od tema koje su izložene bile su: radno-pravna i socijalno-pravna zaštita žena, diskriminacija temeljem obrazovanja pri radu i zapošljavanju, sudsko i mirno rešavanje sporova povodom otkaza ugovora o radu, izmene elemenata ugovora o radu, parlamentarna diplomatija kao atipični oblik predstavljanja država u međunarodnim odnosima, sistemi vlasti u modernim federacijama, odgovornost države za klimatske promene u međunarodnom pravu, koncept stvarnog vlasnika prihoda u pravu međunarodnih poreskih ugovora, uticaj grčke pravne tradicije na razvoj prava i državnih institucija u Islamu, uzrok problema i put ka ostvarenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, korupcija i javna uprava sa posebnim osvrtom na Republiku Severnu Makedoniju, unapređenje transverzalnih veština kroz pravničko obrazovanje, sloboda izražavanja i internet, pravna zaštita nematerijalnog kulturnog nasleđa sa posebnim osvrtom na izviđačke umetnosti, pravo na nepovredivost doma u praksi Evropskog suda za ljudska prava, zajednički faktori koji utiču na pojavu i razvoj fenomena ropstva i eksploatacije ljudi od prvih civilizacija do modernog doba, pravo pojedinca na zaštitu posebnih kategorija osobnih podataka u Evropskoj uniji itd.

Na konferenciji je učestvovalo ukupno 18 studenata doktorskih studija, 29 komentatora i 10 vođa radionica. Učesnici su bili iz nekoliko zemalja regiona, a i šire – Srbija, Hrvatska, Republika Severna Makedonija, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Nemačka. Moderatorke seminara, asistentkinja MA Marija Vlajković, asistentkinja MA Valerija Dabetić i asistentkinja MA Mila Đorđević, koje su ujedno i članice organizacionog odbora, zatvorile su Drugi seminar studenata doktorskih studija – PhD Colloquium i zahvalile se svim učesnicima na zanimljivim izlaganjima, prisutnima na plodnoj diskusiji i komentatorima na korisnim sugestijama.

Više fotografija sa konferencije možete pogledati ovde https://photos.app.goo.gl/Lyd5UuL7SUko87as5, kao i ceo snimak sa seminara:

1. Četvrtak 12. maj – otvaranje seminara i radionice https://youtu.be/mIupZgeGSUs;

2. Petak 13. maj – radnopravna sesija https://youtu.be/Ezfvsa-mMM8;

3. Petak 13. maj – međunarodno i evropsko pravo https://youtu.be/3Pshtgg0lvU;

4. Petak 13. maj – međunarodno pravo sa posebnim osvrtom na ljudska prava https://youtu.be/tUmohRIZPFg.

Arhive