Potpisan sporazum o saradnji sa Privrednim sudom u Beogradu

U sredu, 8. juna 2022. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu potpisao je sporazum o saradnji sa Privrednim sudom u Beogradu – najvećim i najorganizovanijim prvostepenim sudom za privrednopravne stvari u mreži sudova Republike Srbije, a i u okruženju. Cilj sporazuma je uspostavljanje dugoročne saradnje koja bi doprinela razvoju i unapređivanju obe ustanove, a u perspektivi i prava u celini. Sporazum su potpisali naš dekan, prof. dr Zoran Mirković, i predsednik Privrednog suda, sudija Jovan Jovanović.

Sporazumom je kao osnovni cilj Pravnog fakulteta u ovoj saradnji predviđeno da kroz upoznavanje s problemima sudske prakse i njihovo rešavanje, te izvođenje nastave uz oslonac na sudsku praksu, podigne svoj naučni i nastavni potencijal na još viši nivo. Cilj Privrednog suda je da kroz upoznavanje novih teorijskih dostignuća, uporednopravnih rešenja i naučnih mišljenja o pojedinim problemima u sudskoj praksi omogući sudijama i Sudu u celini što bolje obavljanje sudijske funkcije.

Kao primarni oblici saradnje predviđeni su: razmena informacija i iskustava u pitanjima vezanim za nauku i praksu u oblasti prava, zajedničko učešće u postupku utvrđivanja pravnih stavova radi primene propisa iz sudske nadležnosti, učestvovanje sudija Suda u izvođenju pojedinih oblika nastave na Fakultetu, odnosno nastavnika i saradnika Fakulteta u obuci sudijskog kadra, organizovanje praktične obuke studenata u Sudu, upućivanje diplomiranih pravnika sa najvišim prosečnim ocenama od strane Fakulteta u Sud radi obavljanja pripravničkog staža u cilju sticanja uslova za polaganje pravosudnog ispita, te učešće Suda u oceni kvaliteta nastave Fakulteta i njegovom samovrednovanju.

Arhive