Održan skup „Publicistika u razvoju društva i države IIˮ u Kraljevu 17-18. avgusta

U okviru Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje 2022ˮ, u Kraljevu je, od 17. do 18. avgusta 2022. godine, po drugi put održan naučni skup sa međunarodnim učešćem „Publicistika u razvoju društva i državeˮ. Skup je organizovao Narodni muzej Kraljevo, u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Inistitutom za političke studije u Beogradu.

Skup su otvorili gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, viši naučni saradnik u penziji dr Ljubodrag P. Ristić i direktor Narodnog muzeja u Kraljevu Darko Gučanin, ispred organizacionog odbora, ali i kao potonji izlagači.

 U toku dva dana, kroz pet sesija, učesnici i publika su mogli da saslušaju 23 saopštenja iz različitih oblasti: opšte istorije, istorije prava, istorije jezika, književnosti, kulture, sporta itd. Svaka od tema je obrađivana kroz domaću i/li stranu publicistiku za posmatrane periode, od kraja XVIII do kraja XH veka.

Naš fakultet su predstavljala dva izlagača: profesor dr Dalibor Đukić, sa saopštenjem „Makedonsko crkveno pitanje u Vesniku, časopisu Saveza udruženja pravoslavnog sveštenstva 1959-1967.ˮ i demonstrator Đorđe Stepić, sa saopštenjem „Ustav Kraljevine Srbije iz 1888. godine – Neposredni odjeci i analize u domaćoj štampiˮ.

Arhive