Uspeh naših studenata na Svetskom i Evropskom univerzitetskom debatnom prvenstvu

Na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu (Belgrade WUDC 2022) koje se ove godine održalo online, usled pandemije, a domaćin je bila srpska akademska debatna mreža Otvorena komunikacija, naši studenti su ostvarili istorijski uspeh. Đorđe Radosavljević i Novak Čelebić (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) su odneli titulu svetskih šampiona u kategoriji engleski kao drugi jezik. Ovo je prvi put u istoriji da su naši studenti postali šampioni u ovoj kategoriji takmičenja. Na prvenstvu je učestvovalo preko 1000 studenata iz celog sveta.  Na putu do finala, oni su pobedili timove sa Harvarda, Kembridža, Univerziteta u Sidneju, dok su u samom finalu debatovali protiv timova iz Izraela i Francuske.

Đorđe Radosavljević je takođe dobio prestižnu nagradu Sadiq Ayinde, koja se dodeljuje za najbolji govor u finalu kategorije engleski kao drugi jezik.


Na ovogodišnjem svetskom prvenstvu je takođe Miloš Marjanović bio u timu glavnih sudija.

Naši studenti su takođe ostvarili velike uspehe na Evropskom univerzitetskom debatnom prvenstvu (Zagreb EUDC 2022), koje se održalo u Zagrebu, nedugo nakon Svetskog prvenstva.

Đorđe Radosavljević i Novak Čelebić su se plasirali u finale turnira u kategoriji engleski kao drugi jezik. Na evropskom prvenstvu je učestvovalo preko 300 studenata iz cele Evrope, a prema broju bodova nakon 9 rundi oni su bili 8. najbolji tim na takmičenju u ovoj kategoriji. Đorđe i Novak su u finalu debatovali protiv timova sa Univerziteta u Tel Avivu, Univerziteta u Sofiji i Univerziteta u Haifi. Pored ovog velikog uspeha, Đorđe Radosavljević je proglašen za 9. najboljeg govornika, a Novak Čelebić za 12. najboljeg govornika u kategoriji engleski kao drugi jezik.

Naši studenti su takođe ostvarili orgromne uspehe kao sudije na prvenstvu. Mila Marjanović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) je sudila četvrtfinale u otvorenoj kategoriji, dok je Miloš Marjanović sudio finale otvorene kategorije. Naš fakultet je takođe, kao sudija, predstavljala i Andrijana Stojković.

Arhive