Pozivaju za onlajn skup kojim će se zvanično otvoriti studentsko takmičenje “Circle U. Challenge” u četvrtak, 1. septembra 2022. godine u 11 časova.

Tokom skupa biće reči o važnim datumima, uslovima za učešće, zadatim izazovima i tkz. izazivačima – institucijama – partnerima koji su definisali realne probleme, a u čijem rešavanju treba da učestvuju studentski timovi sa partnerskih univerziteta članica Alijanse.

Link za učešćehttps://zoom.us/j/92694064661

Meeting ID: 926 9406 4661

Okupljenima će se obratiti prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, profesor Bjørn Stensakera, prorektor Univerziteta u Oslu i Kevin Guillaume, Generalni sekretar Alijanse, dok će koncept takmičenja predstaviti prof. dr Melina Kalagasidis Krušić, prodekanka Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Circle U. Challenge je razvijen kao koncept u kome, pored studenata, učestvuju i partneri poput gradova, regiona, univerzitetskih bolnica. Na ovaj način studenti će imati prilike da sarađuju sa partnerima i akterima koji su izvan akademske zajednice, te da razvijaju inovativna održiva rešenja. 

U pitanju je studentsko takmičenje osmišljeno da probudi i ojača preduzetnički duh među studentima, motiviše ih da razmišljaju inovativno, i da kreiraju održiva rešenja realnih problema.

Univerzitetske bolnice i gradovi/regioni prepoznati su kao ključni partneri čije će izazove studentski timovi rešavati tokom programa.  Svi izazivači su dali probleme u tri ključne oblasti: ekologija, zdravlje i demokratija.

Poziv za prijave studenata trajaće od 1. septembra do kraja oktobra, a za odabrane timove predviđen je višemesečni program koji će trajati od novembra 2022. do maja 2023. 

Članice Circle U. alijanse su, pored Univerziteta u Beogradu, sledeći prestižni univerziteti: Univerzitet u Arhusu (Danska), Humboltov Univerzitet u Berlinu (Nemačka), Kings Koledž u Londonu (Velika Britanija), Katolički univerzitet u Luvenu (Belgija), Univerzitet u Oslu (Norveška), Univerzitet Paris Cité, Univerzitet u Beču (Austrija) i Univerzitet u Pizi (Italija).

Arhive