Taboroši stipendija 2022

O stipendiji

Taboroši Stipendija ustanovljena je znak u sećanja na ličnost i delo profesora Svetislava Taborošija, kako bi se pružio doprinos daljem razvoju oblasti u kojima je profesor ostavio neizbrisiv trag – istraživanje uloge prava u regulisanju privrednih tokova i promocije naučno-istraživačkog rada među studentima koji su odlučili da se specijalizuju za oblast prava i ekonomije. Taboroši stipendija je prva ove vrste na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pokrenuta je od strane bivših studenata,  koji žele da u znak sećanja na svog mentora podrže studente koji predstavljaju budućnost srpske nauke i društva.

„Ovo je veoma važan i jedinstven događaj jer su studenti osnovali fondaciju svom profesoru. Mogu slobodno da kažem da je ovo jedan od najlepših trenutaka za mene, da gledam kako se studenti odužuju svojim profesorima i to tako što svojim mlađim kolegama pružaju priliku za usavršavanje. To je velika motivacija i za pobednika ali i za sve učesnike jer su ovakvi konkursi kao Olimpijske igre, nije važno pobediti već učestvovati,“ rekao je Sima Avramović, bivši dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prilikom dodele prve Taboroši stipendije.

Stipendija za 2022. godinu

Nagradni fond stipendije „Taboroši stipendija“ obezbeđuju porodica Taboroši i Advokatska kancelarija Gecic Law. Ukupan nagradni fond stipendije iznosi EUR 2.000 (koji će biti isplaćen u dinarskoj protivvrednosti izračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate).

Period za koji se stipendija dodeljuje je od decembra 2022. godine zaključno sa novembrom 2023. godine, a pravo na učešće na konkursu imaju svi studenti:

  • Koji su 2022. godine prvi put upisani na 4. godinu osnovnih akademskih studija na jednom od državnih pravnih fakulteta u Srbiji; i
  • Koji su zaključno sa junskim ispitnim rokom 2022. godine ostvarili prosek u dosadašnjem studiranju od najmanje 8,5 (osam zarez pet).

Nagradni fond će biti raspoređen na jednu ili više stipendija na osnovu ocene date od strane komisije sačinjene od članova porodice Taboroši, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i advokata specijalizovanih za oblast privrednog prava. Komisija će oceniti kandidate rukovodeći se prevashodno:

  • Kvalitetom eseja na temu:
    • „Nova prostranstva Metaversa i pravo: Mogućnost, način i oblasti primene prava u virtuelnom svetu avatara“
  • Posvećenošću kandidata istraživačkom radu u oblasti privrednog prava tokom studija i obrazloženim planom da karijeru posveti radu u privrednoj advokaturi i/ili naučno-istraživačkom radu u oblasti privrednog prava.

Važni datumi1

  • Rok za podnošenje dokumentacije (definisane uslovima konkursa) je 6.11.2022. godine;
  • Po isteku roka za podnošenje dokumentacije, uži krug kandidata će biti pozvani na intervju sa komisijom;
  • Odluka o izboru najboljeg kandidata ili više kandidata biće objavljena 30.11.2022. godine, na sajtu advokatske kancelarije Gecic Law;
  • Stipendije će izabranim kandidatima biti dodeljene nakon 1.12.2022. godine

1 Navedeni rokovi su podložni izmenama u skladu sa uslovima konkursa.

Osoba zadužena za organizaciju „Taboroši Stipendije“ u advokatskoj kancelariji Gecic Law, a kojoj se možete obratiti za sva pitanja u vezi sa stipendijom je:

Hristina Kosec
E-mail: hristina.kosec@geciclaw.com
Tel: +381 11 404 35 70

Celokupna konkursna dokumentacija kao i uslovi konkursa dostupni su na: www.geciclaw.com/sr/taborosi-stipendija.

Arhive