Studentska konferencija Iustoria 2023: Pravo i kazna – rok za prijave produžen do 20. februara

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu otvara poziv za učešće u Četvrtoj studentskoj konferenciji iz pravne istorije – Iustoria 2023, koja će se održati od 23. do 25. marta 2023. godine, sa temom „Pravo i kazna„.

U 2023. godini navršiće se 150 godina od ukidanja telesnih kazni u srpskom pravu, izmenama Kaznenog (Krivičnog) zakonika Kneževine Srbije iz 1860, donetim 1873. godine. Povodom ovog jubileja, želimo da stimulišemo istraživanja vezana za kazne i sankcije u pravu. Od najranije pravne istorije starog veka, pa do modernog doba, veliki deo prava tiče se upravo kažnjavanja za nepoželjna ponašanja. Teorija smatra potpunom pravnom normom samo onu koja propisuje sankciju za svoje nepoštovanje. Pre svega, učesnicima je na raspolaganju širok dijapazon tema vezanih za krivično pravo – o različitim vrstama i podvrstama sankcija i načina njihovog izvršenja, o kažnjavanju pojedinih vrsta i kategorija krivičnih dela, kao i o svrsi kažnjavanja, koja je kroz različite epohe imala različite aspekte: odmazdu učiniocu, njegovo popravljanje, specijalnu ili generalnu prevenciju, obeštećivanje žrtve… U raznim pravnim sistemima kroz istoriju, različita lična svojstva učinioca i žrtve mogla su uticati na kažnjavanje: pol, uzrast, pripadnost određenom staležu, klasi ili kasti, da li su bili slobodni ili robovi, kakav im je bio raniji međusobni odnos… Mogu se otvoriti i teme božanskih kazni, samopomoći i krvne osvete, taliona i kompozicije, te privatnog ili javnog izvršenja sankcija. Pored ovih centralnih krivičnopravnih tema, prihvatamo i radove vezane za druge vrste kaznenih normi, poput ugovornih kazni u obligacionom pravu, ili primene sankcija u međunarodnom pravu.

Za učešće u konferenciji mogu se prijaviti svi studenti osnovnih i postdiplomskih studija pravnih fakulteta i drugih fakulteta društvenih nauka. Prijave treba da sadrže osnovne lične podatke (ime i prezime, fakultet, nivo, smer i godinu studija) i prošireni apstrakt rada, dužine od 500 do 1000 reči. Moguće je izlaganje na srpskom ili engleskom jeziku – ohrabrujemo prijave na engleskom radi lepše komunikacije sa učesnicima iz inostranstva.

Prijave se šalju na adresu iustoria@ius.bg.ac.rs do 15. januara 2023. Studenti će biti obavešteni da li je njihova prijava prihvaćena do 25. januara. Provizorni program konferencije biće objavljen do 10. februara. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na istu adresu ili na zvaničnu Fejsbuk stranicu konferencije https://www.facebook.com/iustoria/

Kao i na prošlim konferencijama, pored izlaganja svojih kolega, studenti će na konferenciji imati priliku da čuju i nekoliko nastavničkih predavanja od strane renomiranih stručnjaka – više detalja će biti u konačnom programu.

Konferencija će se održavati u hibridnom formatu, sa mogućnošću učešća uživo ili onlajn. Potrudićemo se da učesnicima van Beograda koji žele da učestvuju uživo obezbedimo smeštaj u studentskom domu ili u privatnom aranžmanu kod studenata-domaćina iz Beograda, zavisno od raspoloživosti mesta. 

Konačne verzije radova izlaganih na konferenciji, uz finalne izmene i ispravke u razumnom roku posle konferencije, biće predate za objavljivanje u časopisu „Vesnik pravne istorije / Herald of Legal History“ (http://epub.ius.bg.ac.rs/index.php/Vesnik/index).

Arhive