Sastanak Opšteg seminara, Pravni Fakultet Univerziteta u Beogradu održan 21.10.2022. Prof. Džon Kin, Kako demokratije umiru – brzo ili polako?

U okviru Opšteg seminara na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uvaženi profesor i svetski prepoznati politički teoretičar – John Keane (Univerzitet u Sidneju) je govorio na temu različitih načina odumiranja demokratije.

Profesor Kin je izložio neke od glavnih problema sa kojima se susreću demokratski poreci širom sveta, poput demagogije, populizma, velikih društvenih nejednakosti, ksenofobije, korupcije ili manjka medijske slobode. Jedan od pristupa „demokratskoj smrti“ je da se ona događa brzo i odsečno, najčešće kroz nasilne pučeve – kao u Tajlandu, Palestini ili Egiptu. Drugi pristup se može označiti kao „gradualistički“, što implicira postojanje različitih ritmova odumiranja, koji zavise u velikoj meri od volje političkih aktera. Borba se odvija između onih koji podržavaju demokratski poredak i onih koji aktivno rade na njegovom rušenju, usled čega postoje usponi i padovi u stabilnosti, sa akcentom na prikrivenim procesima sukoba unutar složenih odnosa moći. Treći način jeste populizam, koji dokazuje da manipulacija i postepeno uništavanje institucija mogu biti podjednako efikasni i opasni kao vatreno oružje. Profesor je naglasio da se zloupotreba demokratije protiv sebe same odvija perfidnim putevima – tako što demagozi koriste demokratska sredstva (medije i slobodu okupljanja) kako bi se predstavili kao zaštitnici „narodne volje i interesa“, iako u suštini rade sasvim protiv demokratskih vrednosti. Ruši se vladavina prava, svaka forma nezavisnosti nestaje, a vladajuća partija profitira. To vodi dalje ka zapostavljenosti civilnog društva, koje se pokazuje kao jedan od temelja demokratije, usled čega ona polako i sigurno tone u ambis. Demokratija se ne može svesti na njene proceduralne aspekte, pri čemu je profesor, na kraju izlaganja, ukazao i na širi značaj brige o prirodnoj sredini i ulozi demokratije u tom pogledu.

Potom su usledila pitanja publike, mahom fokusirana na metode regulisanja iznetih problema. Profesor Kin je pretežno odgovarao skrećući pažnju na nužnost ograničavanja svake vlasti, značaj garancije građanskih sloboda i postojanja nezavisnih regulatornih tela, koja bi obezbeđivala vladavinu prava.

Više fotografija možete videti ovde

Arhive