Правне клинике за еколошко право – пријем осме генерације студената – амф. VIII, 21. октобар 2022.

? У петак, 21. октобра одржана је свечаност поводом пријема осме генерације полазника Правне клинике за еколошко право (Environmental Law Clinic) коју организује Правни факултет Универзитета у Београду уз подршку Мисије за европску безбедност и сарадњу.

? Свечаност су отворили декан, проф. др Зоран Мирковић, шеф мисије ОЕБС-а у Србији, Јан Брату и проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић.

Студенте су поздравили и представници партнерских институција Правне клинике за еколошко право, Милан Маринковић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Оља Јовичић, канцеларија Заштитника грађана, и Тина Јањатовић, Министарство заштите животне средине.

? О раду Клинике и распореду активности говорила је Сара Цојић, секретарка Правне клинике за еколошко право.

Своја искуства поделили су алумнисти Правне клинике за еколошко право Милена Мирчетић, Правосудна академија, Христина Војводић, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину, Данило Радичевић, Регионални центар за животну средину, Милан Милосављевић и Јана Спасеновић, практиканти Програма Уједињених нација за развој.

? Церемонија је завршена уз коктел, након чега је проф. Дреновак-Ивановић одржала уводно предавање на тему „Увод у еколошко право и методологију рада Правне клинике за еколошко право“.

Извештај са свечаности ,,Може ли нам Правна клиника за еколошко право заштитити животну средину” објављен у вестима РТС је доступан на https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4993856/pravna-klinika-za-ekolosko-pravo-oebs.html

О развоју Правне клинике за еколошко право

Правна клиника за еколошко право је почела са радом октобра 2015. год. када је успостављена сарадња између Правног факултета и Мисије ОЕБС-а у Србији. Као и претходних година, у школској 2022/2023. год. траје два семестра. У првом семестру студенти имају интензиван интерактивни тренинг и прилику да заједно са судијама, тужиоцима, адвокатима и професорима учествују у решавању хипотетичких случајева. 

Сарадња која је успостављена између Правног факултета и Мисије ОЕБС-а у Србији је предсрављала основ за сарадњу Правне клинике за еколошко право и државних органа, независних тела и бројних међународних организација од значаја за развој еколошког права. Марта 2016. године, успостављена је сарадња са Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана. Захваљујући томе, 240 студената је добило прилику да обави праксу и упозна се њиховим радом. Априла 2016. године потписан је Споразум о сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, а октобра 2017. године Споразум о сарадњи са Прекршајним судом. Захваљујући тој сарадњи 218 студената је било у прилици да похађа праксу у Министарству и Прекршајном суду.  

Априла 2020. године закључен је споразум између Правног факултет Универзитета у Београду и Програма Уједињених нација за развој (УНДП). На основу споразума, УНДП је подржао рад студената Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула током израде нацрта закона у области заштите животне средине. У оквиру сарадње која је произашла из Споразума, студенти Правне клинике за еколошко право и мастер студија еколошко-правног под-модула у периоду мај 2020/септембар 2020. год., имали су прилику да под менторством проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић учествују у припреми нацрта Закона о заштити животне средине, анализирају правни оквир ЕУ који уређује кружну економију и степен хармонизованости нашег права, анализирају праксу Заштитника грађана у области заштите животне средине и припреме извештаје о утицају Европског зеленог договора на развој еколошког права Србије. У овим активностима је учествовало 25 студената.

У периоду септембар 2019/септембар 2022, активности Правне клинике у другом семестру одвијале су се у оквиру програма Жан Моне Катедре за европско еколошко право (Jean Monnet Chair in European Environmental Law).

Мисија ОЕБС-а у Србији је, као наставак успешне сарадње на развоју специјалистичких и мастер студија у области еколошког права, и ове године подржала рад Правне клинике за еколошко право, на чему се и овом приликом захваљујемо.

Правну клинику за еколошко право у школској 2022/2023. год. похађа 40 студената. Информације о активностима Правне клинике за еколошко право се могу пронаћи на интернет страници нашеф факултета, као и на линкедин профилу.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве