Forvm Romanvm: održana simulacija suđenja Aspaziji pod rukovodstvom profesora Viktora Kastelanija

U petak, 9. decembra 2022. godine, došao je dan kada se Forvm Romanvm tradicionalno pretvara u atinsku sudnicu Helieju, sa zadatkom da sprovede pravdu. Ovaj put pred sudom se našla lepa i inteligentna Aspazija iz Mileta, čuvena hetera i dugogodišnja družbenica slavnog atinskog državnika Perikla. Na teret joj je stavljena teška optužba – bogohuljenje, za koju je zakonom bila predviđena smrtna kazna. No, revnosni tužioci su iskoristili priliku i usput je optužili i za razna druga nedela, poput prostituisanja, vođenja bordela, špijuniranja, druženja sa sofistima i omađijavanja Perikla, koji ni sam nije bio pošteđen direktnih napada na svoju ličnost i delo.

U ulozi magistrata našao se Relja Jarkovački koji je suvereno rukovodio suđenjem i smirivao strasti, kao i uplakanu Aspaziju čiji su jecaji odjekivali sudnicom. Na strani tužilaca nastupali su Petra Radosavljević, Vukman Bukumirić i Luka Petrović, dok su im kao svedoci optužbe pomagale Teodora Tadić i Teodora Ristić. Na strani branilaca nastupale su Sara Radosavljević, Jana Vasić i Teodora Stevanović, i njihovi svedoci Jovana Jakovljević i Una Polojac Stupar. Na Aspazijinu sreću, njeni branioci su bili ubedljivi (a možda su i porotnici bili mekog srca, te nisu ostali imuni na njeno plakanje), tako da je oslobođena svih optužbi.

Svi učesnici u suđenju su studenti prve godine osnovnih studija Pravnog fakulteta, a u pripremama im je pomagala asistentkinja Una Divac. Na kraju suđenja obratio se i idejni tvorac suđenja, prof. dr Viktor Kastelani (Victor Castellani), dugogodišnji prijatelj i gost Foruma i profesor klasičnih studija na Univerzitetu u Denveru.

Arhive