Oдржана студентска конференција „Међународна заштита избеглица“

На Правном факултету Универзитета у Београду 12. децембра 2022. одржана је студентска конференција „Међународна заштита избеглица“. Конференција је организована у сарадњи с Канцеларијом Високог комесара за избеглице Уједињених нација у Републици Србији и престижним Институтом за међународно хуманитарно право из Санрема. Конференцијом је обележен јубилеј Правне клинике за азил и избегличко право чији програм ове академске године прати петнаеста генерација студената. Конференција је послужила и као прилика да се промовише Специјалистички курс о међународном избегличком праву који је прошле школске године успешно успостављен као нови вид сарадње између истих партнера.  

Конференција је свечано отворена поздравним речима проф. др Зорана Мирковића, декана Правног факултета у Београду, и госпође Стефани Краусе, вршитељке дужности шефа мисије УНХЦР-а у Србији. Главно предавање о савременим изазовима али и приликама које се указују у вези с међународном заштитом избеглица студентима и осталим гостима из државних органа и невладиног сектора одржао је господин Клаудио Делфабро, директор Департмана за међународно избегличко право и право миграција при Институту за међународно хуманитарно право из Санрема.  

Учешће на конференцији су узели како наши студенти који тренутно похађају Правну клинику за азил и избегличко право, тако и студенти мастер студија Факултета политичких наука који у овом семестру слушају предмет Међународно избегличко право. Студенти су у тимовима спровели истраживања о различитим питањима у вези са заштитом избеглица и других особа у потреби за међународном заштитом. Тимови су спровели истраживања и написали радове под менторством практичара из партнерских институција и наставника и сарадника Правног факултета у Београду. Представљени радови су изложени током две радне сесије. У првој сесији представљени су радови који су се бавили општим темама међународног избегличког права и поређењем система међународне заштите избеглица на различитим нивоима (универзалном и три регионална нивоа): „Извори избегличког права са освртом на право Републике Србије“, „Приступ територији“, „Како заштита избеглица на универзалном плану може да буде унапређена узимајући у обзир искуство заштите на афричком континенту?“, „Европски одговор на избегличку кризу: дупли стандарди и солидарност на испиту“ и „Шта Европа може да научи од Латинске Америке у вези са заштитом избеглица?“. Током друге сесије изложени су радови о специфичним и недовољно истраженим питањима у вези с међународном заштитом избеглица: „Право избеглица и тражилаца азила на спајање породице – међународни и домаћи стандарди“, „Родна перспектива међународног избегличког права (родни идентитет и родно засновано насиље)“, „Еколошки мигранти – запостављени изазов савременог доба“, „Изазови у интеграцији избеглица у Србији – да ли Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима може бити оквир унапређења стања у овој области?“ и „Изазови апатридије у Србији у прошлости и будућности“. Осим представљања резултата спроведених истраживања, студенти су имали и задатак да коментаришу и дају предлоге за унапређење рада тима чији им је рад унапред додељен за коментарисање. Тимови ће, пре објављивања радова, имати на располагању додатно време да своје радове унапреде и коригују у складу с добијеним примедбама и сугестијама својих колега.

Студентима су драгоцену помоћ и несебичну подршку током истраживања, писања радова и припреме за конференцију пружали њихови менторке и ментори из институција које су дугогодишњи партнери Правног факултета у организовању програма Правне клинике за азил и избегличко право, а којима Правни факултет у Београду и овим путем жели да изрази захвалност. Са студентима су радили Бојан Стојановић (УНХЦР), Никола Ковачевић (ИДЕАС), Данило Ћурчић (А11), Невена Марковић (Praxis), доц. др Јања Симентић Поповић (Факултет политичких наука), Ана Здравковић (Институт за упоредно право), проф. др Ивана Крстић, асистенткиња Марија Влајковић и проф. др Бојана Чучковић.   

Више фотографија можете видети овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве