Održana studentska konferencija „Međunarodna zaštita izbeglica“

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 12. decembra 2022. održana je studentska konferencija „Međunarodna zaštita izbeglica“. Konferencija je organizovana u saradnji s Kancelarijom Visokog komesara za izbeglice Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji i prestižnim Institutom za međunarodno humanitarno pravo iz Sanrema. Konferencijom je obeležen jubilej Pravne klinike za azil i izbegličko pravo čiji program ove akademske godine prati petnaesta generacija studenata. Konferencija je poslužila i kao prilika da se promoviše Specijalistički kurs o međunarodnom izbegličkom pravu koji je prošle školske godine uspešno uspostavljen kao novi vid saradnje između istih partnera.  

Konferencija je svečano otvorena pozdravnim rečima prof. dr Zorana Mirkovića, dekana Pravnog fakulteta u Beogradu, i gospođe Stefani Krause, vršiteljke dužnosti šefa misije UNHCR-a u Srbiji. Glavno predavanje o savremenim izazovima ali i prilikama koje se ukazuju u vezi s međunarodnom zaštitom izbeglica studentima i ostalim gostima iz državnih organa i nevladinog sektora održao je gospodin Klaudio Delfabro, direktor Departmana za međunarodno izbegličko pravo i pravo migracija pri Institutu za međunarodno humanitarno pravo iz Sanrema.  

Učešće na konferenciji su uzeli kako naši studenti koji trenutno pohađaju Pravnu kliniku za azil i izbegličko pravo, tako i studenti master studija Fakulteta političkih nauka koji u ovom semestru slušaju predmet Međunarodno izbegličko pravo. Studenti su u timovima sproveli istraživanja o različitim pitanjima u vezi sa zaštitom izbeglica i drugih osoba u potrebi za međunarodnom zaštitom. Timovi su sproveli istraživanja i napisali radove pod mentorstvom praktičara iz partnerskih institucija i nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta u Beogradu. Predstavljeni radovi su izloženi tokom dve radne sesije. U prvoj sesiji predstavljeni su radovi koji su se bavili opštim temama međunarodnog izbegličkog prava i poređenjem sistema međunarodne zaštite izbeglica na različitim nivoima (univerzalnom i tri regionalna nivoa): „Izvori izbegličkog prava sa osvrtom na pravo Republike Srbije“, „Pristup teritoriji“, „Kako zaštita izbeglica na univerzalnom planu može da bude unapređena uzimajući u obzir iskustvo zaštite na afričkom kontinentu?“, „Evropski odgovor na izbegličku krizu: dupli standardi i solidarnost na ispitu“ i „Šta Evropa može da nauči od Latinske Amerike u vezi sa zaštitom izbeglica?“. Tokom druge sesije izloženi su radovi o specifičnim i nedovoljno istraženim pitanjima u vezi s međunarodnom zaštitom izbeglica: „Pravo izbeglica i tražilaca azila na spajanje porodice – međunarodni i domaći standardi“, „Rodna perspektiva međunarodnog izbegličkog prava (rodni identitet i rodno zasnovano nasilje)“, „Ekološki migranti – zapostavljeni izazov savremenog doba“, „Izazovi u integraciji izbeglica u Srbiji – da li Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima može biti okvir unapređenja stanja u ovoj oblasti?“ i „Izazovi apatridije u Srbiji u prošlosti i budućnosti“. Osim predstavljanja rezultata sprovedenih istraživanja, studenti su imali i zadatak da komentarišu i daju predloge za unapređenje rada tima čiji im je rad unapred dodeljen za komentarisanje. Timovi će, pre objavljivanja radova, imati na raspolaganju dodatno vreme da svoje radove unaprede i koriguju u skladu s dobijenim primedbama i sugestijama svojih kolega.

Studentima su dragocenu pomoć i nesebičnu podršku tokom istraživanja, pisanja radova i pripreme za konferenciju pružali njihovi mentorke i mentori iz institucija koje su dugogodišnji partneri Pravnog fakulteta u organizovanju programa Pravne klinike za azil i izbegličko pravo, a kojima Pravni fakultet u Beogradu i ovim putem želi da izrazi zahvalnost. Sa studentima su radili Bojan Stojanović (UNHCR), Nikola Kovačević (IDEAS), Danilo Ćurčić (A11), Nevena Marković (Praxis), doc. dr Janja Simentić Popović (Fakultet političkih nauka), Ana Zdravković (Institut za uporedno pravo), prof. dr Ivana Krstić, asistentkinja Marija Vlajković i prof. dr Bojana Čučković.   

Više fotografija možete videti ovde

Arhive