Наши студенти – вицешампиони света из арбитражног и међународног трговинског права

У конкуренцији од 378 универзитета из преко 80 земаља света, студенти Правног факултета Универзитета у Београду заузели су друго место на јубиларном 30. такмичењу „Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot“ које се традиционално одржало у Бечу од 31. марта до 6. априла ове године. Поред тога, наш студент Марко Дошлић добио је и награду за једног од најбољих говорника на такмичењу (Honorable Mention), а Београдски тим је похваљен и за једну од најбољих тужби (Honorable Mention for Claimant Memorandum) у писаном делу такмичења.

Правни факултет Универзитета у Београду представљали су студенти четврте године основних студија: Ана Кадовић, Кристијан Николић, Марко Дошлић, Нађа Мирковић, Наталија Стефановић, Стефан Добраш, као и Фани Спалевић, студент мастер студија, под менторством  проф. др. Владимира Павића и доц. др. Милене Ђорђевић, а уз несебичну помоћ студенткиње и бивше учеснице на овом такмичењу Марије Ралевић. У писаном делу такмичења учествовали су и Марко Калањ, Невена Недељковић и Душан Ђурић, а студентима је у припреми помагао и асистент Стефан Јовановић.

На путу до финала у Бечу наши студенти су савладали тимове универзитета из САД, Русије, Кеније, Турске, Немачке, Аустралије, Швајцарске и Бразила, а противник у финалу и победник овогодишњег такмичења био је тим Правног факултета Универзитета у Бечу. Такмичењу у Бечу су претходили и успеси наших студената на припремним такмичењима у Риму и Минхену, као и на online такмичењу у Лисабону, а финални сјај аргументацији нашег тима обезбеђен је на домаћем терену на нашем Belgrade Open Pre-Moot-у који је на Правном факултету Универзитета у Београду у периоду од 24-26. марта окупио 53 универзитета из 26 земаља света.

О квалитету наступа наших студената као и високом нивоу финала, сведоче и речи једног од арбитара, проф. Герија Бела који је нашим студентима и усмено, а и путем електронске поште, упутио честитке следеће садржине: “Желим да вам честитам још једном и поновим колико сам импресиониран вашим наступом. Волео бих кад би сви адвокати који затупају странке у арбитражама у којима и ја учествујем били тако добро припремљени и сјајни у изношењу усмене аргументације као што сте ви… будите уверени да цело арбитражно веће као и 2200 људи који су уживо пратили финале деле мој утисак. Убеђен сам да су пред вама блиставе каријере и желим вам све најлепше.“

Погледајте како је изгледало финале.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве