Održan Treći seminar namenjen studentima doktorskih studija– PhD Colloquium na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Treći seminar studenata doktorskih studija– PhD Colloquium održan je 10. i 11. maja 2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u organizaciji Instituta za pravne i društvene nauke i Centra za sociološko-pravna istraživanja.

Tokom dvodnevnog seminara, sve radionice i radne sesije održane su u hibridnoj formi – u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i online putem vebeks platforme.

Ove godine, na seminaru je učestvovalo 20 doktoranada iz 7 zemalja regiona i Evrope, kao i 42 komentatora iz 13 zemalja, uključujući zemlje regiona, Evrope ali i zemlje kao što su Argentina i Kolumbija. U okviru dvodnevnog seminara, učešće su uzeli doktorandi i profesori sa 22 različite akademske institucije, uključujući univerzitete i istraživačke institute, ali i advokatske kancelarije.

Na svečanom otvaranju, u sredu 10. maja 2023. godine, učesnicima su se obratili prodekanka za naučni i stručni rad, docentkinja dr Nine Kršljanin, prodekan za međunarodnu saradnju profesora dr Marka Jovanovića, upravnica Instituta za pravne i društvene nauke profesorka dr Ivana Krstić, kao i upravnik Centra za sociološko-pravna istraživanja profesor dr Danilo Vuković. Tokom svojih pozdravnih reči, uvaženi profesori su istakli značaj PhD Colloquium u pružanju podrške u naučnom radu studentima doktorskih studija i mladim istraživačima. Takođe su se prisetili i izazova i kompleksnosti tokom pisanja doktorske disertacije i ukazali na značaj dobijanja smernica od strane profesora, eksperata i drugih stručnjaka iz oblasti, kao i razmene iskustva sa ostalim kolegama.

U nastavku prvog dana seminara organizovane su radionice na sledeće teme: „Oblikovanje doktorske disertacije i procedura pregleda i ocene“ održanoj od strane Dragane Stolić, edukatorke Odeljenja za naučne informacije i edukaciju Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković; „Korišćenje bibliografskih alata (citatnih menadžera) u pisanju naučnoistraživačkog rada: Zotero“, održanoj od strane Milice Ševkušić, bibliotekarke u Institutu tehničkih nauka SANU; kao i radionica na temu „Strategije za uspešan rad na doktorskim studijama“ održanoj od strane Dr Ivane Bajić Hajduković, autorke i edukatorke u oblasti visokog obrazovanja, i kreatorke PhDMentoringPlus programa. Radionice su održane u cilju upoznavanja studenata doktorskih studija sa administrativnim i tehničkim znanjima koje će im olakšati izradu doktorske disertacije, kao i motivacionim i psihološkim savetima za povećanje produktivnosti u njihovom daljem radu.

Nakon toga usledila je prva radna sesija, gde su studenti doktorskih studija predstavili svoje doktorske disertacije iz različitih oblasti pravnih nauka: pravne teorije, ljudskih prava i ugovornog prava, krivičnog prava, kompanijskog prava, građanskog procesnog prava, kao i porodičnog prava. Komentatori su bili profesori sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, istraživači sa Instituta društvenih nauka kao i advokati koji se ovim oblastima bave u praksi.

Drugi dan seminara počeo je sa radnom sesijom koja je uključila doktorske disertacije iz oblasti poreskog prava, upravnog prava, radnog prava, rodne ravnopravnosti i sociologije. Učesnici koji su predstavili svoj rad imali su priliku da dobiju smernice i komentare od profesora sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu kao i sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Konačno, ove godine, PhD Colloquium je u svoj program uključio i međunarodnu sesiju u saradnji sa ALF projektom (Advancing Cooperation on the Foundations of Law) čiji je nosilac Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Prva međunarodna ALF sesija  (International ALF Session) održana je u četvrtak 11. maja u hibridnoj formi (u prostorijama fakulteta i online) na kojoj su doktorandi dobili priliku da predstave svoj istraživački rad ali i dobiju konstruktivne komentare i savete kako bi unapredili svoju doktorsku disertaciju. Na seminaru su predstavljene disertacije iz oblasti teorije prava, filozofije prava, sociologije prava kao i iz oblasti međunarodnog javnog prava i ljudskih prava. Devet doktorandkinja i doktoranada sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Đenovi, Univerziteta u Lisabonu, i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavili su svoje istraživačke radove kao i projekte doktorskih disertacija. Komentare na njihove prezentacije kao i radove davali su izabrani komentatori – profesori, predavači, naučni istraživači, kao i ostali članovi akademske zajednice iz 10 zemalja sa 13 različitih akademskih institucija i univerziteta uključujući: Pravni fakultet Univerziteta u Đenovi, Univerzitet Bokoni u Milanu, Pravni fakultet Univerziteta u Lisabonu, Pravni fakultet Svete Katarine Univerziteta u Oksfordu, Pravni fakultet u Birmingemu, Pravni fakultet Univerziteta u Đironi, Pravni fakultet Univerziteta Pontificia Javariana de Colombia, Univerzitet Nacional Nacional Del Sur u Argentini, Centar za pravo i filozofiju u Sareju, Interdisciplinarni centar za etiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Krakovu, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu kao i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Treći seminar za studente doktorskih studija uspešno su zatvorili učesnici međunarodne sesije ALF-a, članovi projektnog tima ALF projekta, doktorandi i komentatori, kao i članovi organizacionog tima: Marija Vlajković, Valerija Dabetić i Ana Memeti. Organizatori su zaključili da će doktorski seminar nastaviti da doprinosi razvoju istraživačke mreže i rada mladih akademskih istraživača i doktoranada i u narednim godinama, uspostavljajući međunarodnu saradnju sa različitim univerzitetima i akademskim institucijama.

Sve doktorske radionice i sesije su dostupne na Youtube kanalu Pravnog fakulteta.

Sve fotografije sa seminara možete pronaći ovde.

Arhive