Sastanak beogradske pravnoteorijske grupe – Đakopo Martire, “Evropska kriza: njeni koreni i rešenja”

U sredu 10. maja, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je predavanje profesora Đakopa Martirea na temu „Kriza Evrope: njeni koreni i njena rešenja“. Predavanje je bilo veoma posećeno od strane studenata, profesora i javnosti.

Predavanje prof. Martirea bilo je podeljeno u dva dela. U prvom delu, on je analizirao korene i izvore krize u Evropskoj uniji kroz stavove Majonea, Štreka, Fabrinija i Habermasa, koji su svi kritikovali projekat EU iz svojih perspektiva. Prof. Martire je tražio zajedničke osnove u njihovim stavovima kako bi odgovorio na sledeće pitanje: šta nedostaje da bi se evropska samoidentifikacija dogodila i procvetala? On je naglasio da je implicitni problem sa svim predlozima pomenutih autora to što nisu direktno odgovorili na to zašto se za skoro 70 godina postojanja EU nije uspostavio koncept evropskog naroda.

U drugom delu predavanja, prof. Martire je izneo predloge za integraciju građana EU. On je istakao potrebu za većom komunikacijom i dijalogom između građana i institucija EU, kao i važnost promovisanja osećaja zajedničkog evropskog identiteta. To bi se moglo postići na nekoliko načina: liberalizacijom slobodnog kretanja ljudi, davanjem prava glasa u državi prebivališta EU i uspostavljanjem evropske države blagostanja.

Sve u svemu, predavanje profesora Martirea je bila analiza trenutne krize u EU koja je izazvala razmišljanje i pružila vredan uvid u potencijalna rešenja za integraciju građana i promovisanje zajedničkog evropskog identiteta. Predavanje je izazvalo živu diskusiju i debatu među prisutnima i ostavilo publici mnogo toga za razmatranje dok nastavljaju da razmišljaju o budućnosti Evropske unije.

Arhive