Prva studentska konferencija Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji – „Nikola Pašić“ – Zaječar, 16. i 17. maj 2023.

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru 16. i 17. maja 2023. godine održana je prva studentska konferencija pod nazivom Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji – „Nikola Pašić“. U okviru svoje misije približavanja ustanove arhiva javnosti i predstavljanja njene uloge i značaja, Istorijski arhiv u Zaječaru ima nameru da svake godine organizovanjem Konferencije okupi mlade istraživače koji će imati priliku da izlože i u štampanom zborniku objave svoje radove. Tema ovogodišnje konferencije Parlamentarizam u Srbiji pre i posle Majskog prevrata ostavila je mogućnost da se rasvetle raznorodna pitanja koja su od značaja za razumevanje i donošenje zaključaka o tome na koji način se borilo za, odnosno protiv uvođenja parlamentarizma i njegov opstanak, ne samo na nacionalnom, već i na lokalnom nivou. Članovi organizacionog odbora Konferencije ispred Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su prof. dr Valentina Cvetković-Đorđević i doc. dr Nina Kršljanin.

Učesnici konferencije bili su studenti završnih godina osnovnih studija, master studenti i doktorandi Filozofskog fakulteta (Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Pravnog fakulteta (Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu). Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su uzeli učešće u Konferenciji su: Denis Knežević sa radom Suštinske razlikeu parlamentarnom životu Kraljevine Srbije za vreme važenja Ustava iz 1888. i Ustava iz 1903; Đorđe Gojković sa radom Kralj i parlamentustavnopravni status monarha od 1888. do 1903; Aleksandar Sarić sa radom Kriza parlamentarizma za vreme kralja Aleksandra Obrenovića i Nevena Nedeljković i Vasilije Mitrovski sa koautorskim radom Krfska deklaracija – izraz samoopredeljenja jugoslovenskih naroda i temelj za nastanak nove demokratske države.

Rad Konferencije odvijao se u nekoliko sesija, a na početku svake sesije predavanje su održali eminentni profesori: prof. dr Thomas Simon (Pravni fakultet Univerziteta u Beču) na temu Koncept Zapadne ustavne države. Ideje i tradicije (The Concept of the Western Constitutional State. Ideas and Traditions);doc. dr Nina Kršljanin (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) na temu Od prošenija do parlamentarizma: Narodna skupština Srbije 1848–1888;prof. dr Mira Radojević (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) sa radom Demokratija i parlamentarizam u Kraljevini Srbiji od Majskog prevrata do Velikog rata (1903–1914);doc. dr Srđan Mićić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) sa radom Parlamentarizam u Kraljevini SHS od 1919. do 1929. godine i ass. dr Uroš Stanković (Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu) sa radom Vanredna stanja i preki sudovi kao tema skupštinskih diskusija u Srbiji do Prvog svetskog rata.

Arhive