Предавање Великог Муфтије Египта

У организацији Центра за међурелигијски и међукултурни дијалог Правног факултета Универзитета у Београду, Амбасаде Арапске републике Египат у Србији и Министарства правде – Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, 8. јуна 2023. године, у амфитеатру број V Правног факултета, Његова Еминенција Шавки Алам, Велики Муфтија Арапске Републике Египат, одржао је предавање на тему: „Морална и верска одговорност у оквирима новог света“. Пре излагањѕ Великог Муфтије, аудиторијуму су се, кратким поздравним говорима, обратили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, проф. др Ратко Ристић, проректор Универзитета у Београду, и др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

У свом предавању, Велики Муфтија је најпре изразио задовољство што се налази у Србији и на Правном факултету, похваливши напоре Србије „у отклањању верске нетрпељивости и ширењу толеранције и слоге међу грађанима без дискриминације на основу вере“ и истакавши да је он „осетио од првог тренутка свог доласка у Београд степен потпуне интеграције српских муслимана и хришћана у национално ткиво Србије, као и велике напоре уложене да би се обезбедила недискриминација на верској основи у свим питањима свакодневног живота грађана Србије“. Велики Муфтија је указао на значај међуверског дијалога, као средства за сузбијање екстремизма и нетолеранције, као и на улогу образовања и истраживања на том плану. Упознао је присутне са напорима које египатска организација Дар ал-Ифта, која муслиманима, издавањем фетви, односно тумачењем шеријатског права, даје савете и смернице о различитим питањима из њиховог верског и свакодневног живота, улаже да би се сузбио исламски екстремизам са једне, али и исламофобија са друге стране.

Након предавања, одговарајући на студентска питања, Велики Муфтија је свој наступ закључио следећом поруком грађанима Србије:

„Мој савет народу Србије, мој искрен савет, који проистиче из мог искуства, а путовао сам свуда по свету, је да чувате и волите своју домовину, да волите Србију, јер љубав према својој земљи, лојалност према својој домовини, од суштинског су значаја за успех сваке земље. Позивам вас да не допустите да се фанатичне, екстремистичке идеје или говор мржње увуку у ваше умове. Желео бих да вас упозорим на те радикалне идеје, које представљају претњу. Дакле, у суштини, чување интегритета и оданост домовини је оно што бих желео да вам од срца посаветујем.“

Предавању Великог Муфтије у препуном амфитеатру присуствовали су, поред великог броја студената и наставника Правног факултета и других факултете Универзитета у Београду, и високи представници традиционалних цркава и верских заједница у Србији, више од двадесет припадника дипломатског кора, ученици и наставници Либијске школе у Београду, страни студенти обухваћени програмом „Свет у Србији“ и други заинтересовани грађани.

Превод говора Његовњ Еминенције Шавки Алам, Великог Муфтије Арапске Републике Египат на енглески можете видети овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве