Predavanje Velikog Muftije Egipta

U organizaciji Centra za međureligijski i međukulturni dijalog Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ambasade Arapske republike Egipat u Srbiji i Ministarstva pravde – Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, 8. juna 2023. godine, u amfiteatru broj V Pravnog fakulteta, Njegova Eminencija Šavki Alam, Veliki Muftija Arapske Republike Egipat, održao je predavanje na temu: „Moralna i verska odgovornost u okvirima novog sveta“. Pre izlaganjѕ Velikog Muftije, auditorijumu su se, kratkim pozdravnim govorima, obratili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu, i dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

U svom predavanju, Veliki Muftija je najpre izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Srbiji i na Pravnom fakultetu, pohvalivši napore Srbije „u otklanjanju verske netrpeljivosti i širenju tolerancije i sloge među građanima bez diskriminacije na osnovu vere“ i istakavši da je on „osetio od prvog trenutka svog dolaska u Beograd stepen potpune integracije srpskih muslimana i hrišćana u nacionalno tkivo Srbije, kao i velike napore uložene da bi se obezbedila nediskriminacija na verskoj osnovi u svim pitanjima svakodnevnog života građana Srbije“. Veliki Muftija je ukazao na značaj međuverskog dijaloga, kao sredstva za suzbijanje ekstremizma i netolerancije, kao i na ulogu obrazovanja i istraživanja na tom planu. Upoznao je prisutne sa naporima koje egipatska organizacija Dar al-Ifta, koja muslimanima, izdavanjem fetvi, odnosno tumačenjem šerijatskog prava, daje savete i smernice o različitim pitanjima iz njihovog verskog i svakodnevnog života, ulaže da bi se suzbio islamski ekstremizam sa jedne, ali i islamofobija sa druge strane.

Nakon predavanja, odgovarajući na studentska pitanja, Veliki Muftija je svoj nastup zaključio sledećom porukom građanima Srbije:

„Moj savet narodu Srbije, moj iskren savet, koji proističe iz mog iskustva, a putovao sam svuda po svetu, je da čuvate i volite svoju domovinu, da volite Srbiju, jer ljubav prema svojoj zemlji, lojalnost prema svojoj domovini, od suštinskog su značaja za uspeh svake zemlje. Pozivam vas da ne dopustite da se fanatične, ekstremističke ideje ili govor mržnje uvuku u vaše umove. Želeo bih da vas upozorim na te radikalne ideje, koje predstavljaju pretnju. Dakle, u suštini, čuvanje integriteta i odanost domovini je ono što bih želeo da vam od srca posavetujem.“

Predavanju Velikog Muftije u prepunom amfiteatru prisustvovali su, pored velikog broja studenata i nastavnika Pravnog fakulteta i drugih fakultete Univerziteta u Beogradu, i visoki predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, više od dvadeset pripadnika diplomatskog kora, učenici i nastavnici Libijske škole u Beogradu, strani studenti obuhvaćeni programom „Svet u Srbiji“ i drugi zainteresovani građani.

Prevod govora Njegovnj Eminencije Šavki Alam, Velikog Muftije Arapske Republike Egipat na engleski možete videti ovde.

Arhive