Letnja škola o pravnim sankcijama u svetu rada

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je, zajedno s Pravnim fakultetom Univerziteta Tuluz 1 Kapitol (Francuska), Pravnim fakultetom Univerziteta u Udinama (Italija) i Pravnim fakultetom Univerziteta u Rijeci (Hrvatska), organizovao Letnju školu „Remedies and Sanctions in National and European Labour Law“. Letnja škola je održana od 9-13. jula 2023. godine u Tuluzu, uz učešće 26 studenata i pet nastavnika iz Italije, Srbije, Francuske i Hrvatske, pri čemu su delegaciju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu činili 10 studenata osnovnih akademskih studija (Sergej Atlagić, Anđela Garčević, Nevena Nedeljković, Una Polojac Stupar, Vladimir Tešić i Đorđe Timotijević) i master akademskih studija (Anja Gaćeša, Lidija Marković, Igor Mirjanić i Filip Petrović) i profesorka dr Ljubinka Kovačević.

Letnja škola je organizovana kao deo posebnog programa (Erasmus Blended Intensive Programme – BIP), koji predstavlja novi format Erazmus+ projekta, jer kombinuje intenzivnu onlajn nastavu s kraćim boravkom studenata i nastavnika u inostranstvu. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je prvi put, u svojstvu partnera, učestvovao u razvijanju i implementaciji ove vrste programa, a osnov te aktivnosti predstavljao je poseban sporazum četiri pomenuta univerziteta. Program je, pritom, bio posvećen pravnim sankcijama u radnom pravu, omogućivši studentima da se upoznaju sa sudskim i upravnim sredstvima za zaštitu radnih prava, kao i s (radnopravnim, građanskopravnim, upravnopravnim, prekršajnim i krivičnim) sankcijama kojima nacionalni pravni sistemi reaguju na kršenja radnih prava. Ova složena pitanja razmatrana su na primeru diskriminacije na radu, zaštite zdravlja i bezbednosti na radu i otkaza ugovora o radu.

Mešoviti karakter Erazmus programa podrazumevao je izučavanje navedenih pitanja kroz predavanja i radionice koje su bile organizovane onlajn 12, 13. i 19. juna. Tom prilikom, prof. dr Ljubinka Kovačević održala je predavanje na temu: „Pravne sankcije u svetu rada“, prof. dr Sandra Laleta s Pravnog fakulteta Univerziteta u Rijeci govorila je o pravnoj zaštiti od nezakonitog otkaza u  Hrvatskoj, dok je prof. dr Frederik Gijomar (Frédéric Guiomard) s Pravnog fakulteta Univerziteta Tuluz 1 Kapitol izlagao na temu: „Poređenja u pravu i metodologija“. Onlajn deo programa uključio je i rad studenata na studiji slučaja koja se ticala kažnjavanja jedne multinacionalne kompanije za kršenje pravnih propisa o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu, kolektivnom otpuštanju i uživanju ljudskih prava i osnovnih sloboda na radu.

U julu, rad na ovim temama nastavljen je u Tuluzu, gde je prof. dr Ljubinka Kovačević održala predavanje na temu: „Pravne sankcije za diskriminaciju na radu“, istraživači Pravnog fakulteta Univerziteta u Udinama Masimilijano de Falko (Massimiliano De Falco) i Mikele dala Sega (Michele Dalla Sega) razmatrali su pravne sankcije za ugrožavanje bezbednosti i zdravlja na radu, dok je predavanje prof. dr Frederika Gijomara bilo posvećeno pravnim sankcijama za nezakoniti otkaz ugovora o radu. Stečena znanja studenti su koristili za analizu i kritičko preispitivanje više odluka Suda pravde Evropske unije i Evropskog komiteta za socijalna prava, kao i za izučavanje uticajnih naučnih radova u ovim oblastima. Rezultate svojih istraživanja studenti su izložili u svečanoj sali koja nosi ime čuvenog upravnopravnog pisca i dekana Univerziteta Tuluz 1 Kapitol Morisa Oriua (Maurice Hauriou), dok je radni deo Letnje škole okončan okruglim stolom posvećenim evropskom standardu o delotvornim, srazmernim i odvraćajućim sankcijama u svetu rada. Uvodničari na okruglom stolu bili su prof. dr Ana Cili (Anna Zilli) s Pravnog fakulteta Univerziteta u Udinama, prof. dr Frederik Gijomar i prof. dr Ljubinka Kovačević.

Pored nastavnog dela, Letnja škola je obuhvatila i izuzetno lep kulturni program, koji je uključio obilazak Tuluza i obližnjeg gradića Albija u pratnji vodiča, omogućivši studentima da se upoznaju s bogatim kulturnim nasleđem Oksitanije.

Arhive