Poseta i predavanje Ivana Hila Pinta, ministra spoljnih poslova Venecuele

U petak, 14. jula 2023. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu posetio je g. Ivan Hil Pinto (Yván Gil Pinto), ministar spoljnih poslova Bolivarske republike Venecuele. U ime Fakulteta primili su ga prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Marko Jovanović, i prodekanka za naučni i stručni rad, doc. dr Nina Kršljanin. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra (viceministar) za Evropu g. Franklin Ramirez (Franklin Ramirez), ambasador Bolivarske republike Venecuele u Republici Srbiji, g.  Dimas Hesus Alvarenga Gera (Dimas Jesús Alvarenga Guerra) i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ratko Ristić. Između ostalog, bilo je reči o mogućoj saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i pravnih fakulteta u Venecueli.

Posle sastanka, g. Hil Pinto održao je predavanje pod naslovom „Spoljna politika Bolivarske republike Venecuele i društveni uticaj jednostranih prinudnih mera“. Kratko je predstavio publici nasleđe Simona Bolivara (1783-1830), oslobodioca Južne Amerike, te značaj njegovog pristupa, bolivarske diplomatije mira, za današnju Venecuelu. Govorio je o prirodnim resursima kojima Venecuela raspolaže – zalihama nafte i prirodnog gasa među najbogatijima u svetu, kao i značajnim rudnim bogatstvima – koja predstavljaju veliki potencijal, ali su ujedno bila i izvor velikih problema zbog pretenzija stranih velikih sila na te resurse, a naročito ekonomskih sankcija i pokušaja državnih udara od strane SAD, usled čega je došlo do enormnih ekonomskih gubitaka i hiperinflacije. Ministar je uporedio venecuelansko iskustvo sa srpskim i jugoslovenskim, ističući da jedan od ključnih, mada neformalnih, elemenata sankcija predstavlja kampanja negativne dezinformacije u svetskim medijima.

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje publike – konferencijska sala bila je prepuna, a pored studenata i nastavnika našeg fakulteta, prisustvovali su i gosti iz diplomatskog kora i sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i zainteresovana šira javnost, te je posle ministrovog izdavanja usledio i aktivan i zanimljiv deo sa pitanjima publike.

Povodom ministrovog gostovanja, u holu Pravnog fakulteta izložena je i filatelistička postavka u organizaciji udruženja „Adligat“ – izložba oko 300 venecuelanskih maraka, počev od prvih izdanja iz 19. veka do modernih markica, koja predstavlja najveću kolekciju venecuelanskih poštanskih maraka u regionu. Autori postavke su Viktor Lazić i Jovana Trajković, a uz nju je predstavljen i pano sa retkim srpskim poštanskim markama iz 19. veka, autora Jovana Ašlera.

Galeriju slika sa predavanja i izložbe možete pogledati ovde.

Snimak predavanja dostupan je ovde:

Arhive