IZVEŠTAJ O KONFERENCIJI „SEĆANJE NA PROFESORA MIHAILA KONSTANTINOVIĆA“ – 70. GODIŠNJICA ČASOPISA „ANALI PRAVNOG FAKULTETA U BEOGRADU“

U okviru obeležavanja 70. godišnjice časopisa „Anali Pravnog fakulteta u Beogradu“, 5. i 6. oktobra 2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je konferencija pod nazivom „Sećanje na profesora Mihaila Konstantinovića“. Konferencija je posvećena profesoru Mihailu Konstantinoviću, jednom od osnivača časopisa i prvom glavnom i odgovornom uredniku „Anala“. Događaj je okupio priznate stručnjake, profesore i studente kako bi se proučila i analizirala značajna dela i doprinos profesora Konstantinovića na različitim poljima prava.

Konferenciju su otvorili dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran S. Mirković, i glavna urednica „Anala“, prof. dr Marija Karanikić Mirić. Nakon uvodnih reči, započela je prva sesija pod nazivom „O časopisu i njegovom osnivaču“. Ova sesija je bila posvećena osnivanju časopisa „Anali Pravnog fakulteta u Beogradu“ i Mihailu Konstantinoviću kao jednom od njegovih osnivača. U okviru prve sesije referate su izložili prof. dr Zoran S. Mirković („O osnivanju časopisa Anali Pravnog fakulteta u Beogradu“), prof. dr Miodrag V. Orlić („Mihailo Konstantinović i preuređenje građanskog prava u srpskom i ranijem jugoslovenskom pravu“) i prof. emeritus dr Dejan Popović („Između ketmana i odbrane univerzitetske profesije: Mihailo Konstantinović u akademskim čistkama četrdesetih godina 20. veka“). Sesijom je predsedavao prof. emeritus dr Sima Avramović.

U drugoj sesiji pod nazivom „Mihailo Konstantinović – civilista i kodifikator“, razmatrani su Konstantinovićev doprinos reformi građanskog prava u srpskom i ranijem jugoslovenskom pravu. Referate su izložili prof. dr Zoran S. Mirković („Mihailo Konstantinović o radu na građanskom zakoniku u međuratnoj Jugoslaviji“) i doc. dr Nina Kršljanin („Mihailo Konstantinović (1897–1982): pravnik koji je obeležio jednu epohu“), a sesijom je predsedavala prof. dr Marija Karanikić Mirić.

Nakon pauze, konferencija je nastavljena trećom sesijom, gde se razgovaralo o ulozi Mihaila Konstantinovića kao pravnika, političara i osnivača Spoljnotrgovinske arbitraže. Sesijom je predsesavao prof. emeritus dr Dejan Popović, a referate su izložili prof. dr Dragoljub Popović („Federalist Mihailo Konstantinović“), prof. dr Tanasije Marinković („Uloga Mihaila Konstantinovića u državnom preuređenju Kraljevine Jugoslavije“) i prof. dr Marko Jovanović („Doprinos Mihaila Konstantinovića modernizaciji jugoslovenske privrede – stvaranje Spoljnotrgovinske arbitraže“).

Drugi dan konferencije bio je posvećen razmatranju značaja pravne misli Mihaila Konstantinovića za savremeno pravo. Prva sesija je analizirala različite aspekte prava, uključujući raskid ugovora i prisilne propise u sudskoj i ugovornoj praksi. Sesijom je predsedavala prof. dr Marija Karanikić Mirić, a referate su izlagali prof. dr Damjan Možina („Raskid ugovora: Skica i Zakon o obligacionim odnosima“) i prof. dr Dragor Hiber („Prinudni propisi u novijoj domaćoj sudskoj i ugovornoj praksi“).

Nakon pauze, druga sesija je obuhvatala teme kao što su ugovor o komisionu, oslobađajuće „pristupanje“ dugu, protivpravnost cediranja u blokadi, i ustanovi prebijanja u srpskom pravu. Referate su izložili prof. dr Vladimir Pavić i prof dr. Miloš Živković („Ugovor o komisionu – neka otvorena pitanja“), prof. dr Marija Karanikić Mirić („Oslobađajuće „pristupanje“ dugu: zaboravljeni institut iz Skice za zakonik o obligacijama i ugovorima“), prof. dr Nenad Tešić („O protivpravnosti cesije u blokadi: prilog teoriji o postojanju zabranjenih ugovora koje ne prati sankcija ništavosti“) i doc. dr Miloš Vukotić („Obrisi ustanove prebijanja u srpskom pravu“); sesijom je predsedavao prof. dr Milan Škulić.

Završna, treća sesija drugog dana, analizirala je savremene aspekte prava i normi koje je Konstantinović proučavao. Ovo je uključivalo pitanja naknade štete i prava na osiguranu sumu, garancije prava svojine, uređenje prekomernog oštećenja u domaćem pravu i odnos sa srodnim institucijama. Sesijom je predsedavao prof. dr Zoran S. Mirković, a referate su izlagali prof. dr Nataša Petrović Tomić („Aktuelnost razlikovanja prava na naknadu štete i prava na osiguranu sumu u delu Mihaila Konstantinovića: klasični instituti i moderno pravo osiguranja“), prof. dr Katarina Dolović Bojić („Pravne garancije prava svojine“) i doc. dr Snežana Dabić Nikićević („O načinu uređenja prekomernog oštećenja u našem pravu i odnosu sa srodnim ustanovama“).

            Skup su zatvorili dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran S. Mirković i glavna urednica „Anala“ prof. dr Marija Karanikić Mirić.

Konferencija je pružila dubok uvid u pravnu misao i nasleđe Mihaila Konstantinovića, a učesnici su imali priliku da razmene ideje i razgovaraju o važnim aspektima prava koji su oblikovani njegovim doprinosom. Događaj je bio prilika da se istraži i proslavi život i rad jednog od najuglednijih pravnika u istoriji Srbije.

Fotografije sa konferencije možete pogledati ovde.

Arhive