Sastanak beogradske pravnoteorijske grupe 9.10.2023. , Adam Dirda „Vrste u filozofiji prava“

Beogradska grupa za pravnu teoriju organizovala je svoj prvi događaj u jesenjem semestru 2023. godine sa prof. Adamom Dirdom (Jagelonski univerzitet u Krakovu) na temu „vrsta“ u jurisprudenciji.

Prof. Dirda je otvorio izlaganje konceptualnim napomenama u vezi sa dve verzije metafizičkog realizma, kao i Platonovim i Aristotelovim stavovima o odnosu između formi i vrsta.

Nakon toga, prof. Dirda je prešao na Kvajnov i Duprijev pristup vrstama kao „narodnim“ konceptima. On je ukazao na Kvajnov pojam naučnih kategorija kao prefinjenih narodnih kategorija i Duprijevu tvrdnju da se obe kategorije odnose na prirodne vrste i da su naučne klasifikacije često vođene posebnim svrhama. Zatim je izložio Khalidijev pogled na prirodne vrste kao uzročne obrasce svojstava, zadržavajući pritom razliku između narodnih i naučnih kategorija. Khalidi favorizuje antiesencijalizam i svestan je mogućnosti promene šema kategorizacije. S druge strane, prof. Dirda je naglasio da je sporno kom tipu socijalne vrste pripada pravo. Pravne kategorije ne mogu biti prirodne vrste ako njihova svojstva nisu kauzalno, već samo konvencionalno povezana, dok se istovremeno može tvrditi i da se pravo ne može svesti isključivo na konvencije. Iako pravo jeste konceptualno i konvencionalno zavisno, neki aspekti prava ipak možda nisu takvi.

On je predavanje zaključio ističući da, za razliku od moralnosti, konceptualne razlike između pravno-filozofskih tradicija nisu samo na nivou diskursa, već mogu imati važne posledice, npr. da generišu različite pravne norme.

Usledio je deo događaja sa pitanjima i odgovorima, uz značajno interesovanje publike koje je uglavnom bilo usmereno na značaj sociologije (kao empirijske nauke) za društvenu ontologiju, kao i na konceptualno opravdanje vrste.

Na kraju sastanka, Hulieta Rabanos se zahvalila svima na odličnoj diskusiji, kao i prof. Dirdi na zanimljivom predavanju.

Arhive