Održana međunarodna konferencija “Current International Legal Regime of Natural Resources of Celestial Bodies: The Impact of Legislative Innovations“

Univerzitet u Beogradu – Pravni fakultet zajedno sa MGIMO (Moskovskim državnim institutom za međunarodne odnose) organizovao je međunarodnu konferenciju pod nazivom “Current International Legal Regime of Natural Resources of Celestial Bodies: The Impact of Legislative Innovations“ („Aktuelni međunarodnopravni režim prirodnih resursa nebeskih tela: izazovi zakonodavnih novina“). Celodnevna konferencija održana je 12. oktobra 2023. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu uz učešće pojedinih međunarodnih eksperata i profesora online.

Na međunarodnoj konferenciji učesnici su imali priliku da diskutuju o vrlo aktuelnim temama iz oblasti međunarodnog svemirskog prava kao i o novinama u međunarodnopravnom zakonodavnom okviru.

Konferenciju su otvorili predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik dr Zoran Knežević i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran S. Mirković poželevši učesnicima kao i prisutnima dobrodošlicu istovremeno istakavši aktuelnost teme konferencije za međunarodno javno pravo kao i međunarodne odnose.

U svom uvodnom obraćanju, u prvom panelu kojim je predsedavao prof. dr Branko Rakić, dr Aleksandar Gajić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i glavni pravni savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, predstavio je sadašnje stanje kosmičkog prava, sa posebnim osvrtom na učešće Ujedinjenih nacija kao i UN tela u razvoju pravnog režima kosmičkog prava. Nakon što je profesor Gajić istakao izazove za dalju pravnu regulaciju i saradnju država na međunarodnom planu u ovoj oblasti, direktor MGIMO, profesor dr Aleksandar Viljžeganin se u svom izlaganju osvrnuo na pravni status prirodnih resursa nebeskih tela  naglasivši posebno novu praksu u različitim nacionalnim pravnim režimima.

Nakon uvodnih izlaganja usledile su prezentacije profesora dr Pola Artura Berkmana sa United Nations Training Institute for Training and Research (UNITAR) koji je analizirao pitanje korišćenja svemira u mirovne svrhe kao i Milana Stojanovića iz Astronomske opservatorije u Beogradu koji je predstavio rad opservatorije kao i aktuelne projekte na kojima rade naučnici sa opservatorije zajedno sa kolegama sa tehničkih fakulteta, kao što je pravljenje srpskog satelita Mosaic Cube Sat. Nakon toga usledilo je izlaganje Valentina Uvarova, eksperta Saveta za poboljšanje zakonodavnih rešenja u industriji svemira u okviru Saveta Ruske federacije za ekonomsku politiku, posvećeno organizacionim i pravnim aspektima uklanjanja svemirskog otpada.

Popodnevnom sesijom predsedavao je profesor dr Aleksandar Gajić a izlagali su profesor dr Maida Bećirović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Pazaru (koautorski sa prof. dr Samrom Dečković), zatim prof. dr Irina Štodina sa MGIMO, kao i prof. dr Svetlana M. Popova sa Centra za uporedno pravo Šenžen Univerziteta u Kini. Govornici su analizirali pitanja poput komercijalne upotrebe svemira, međunarodnih običaja u oblasti kosmičkog prava kao i regulative rudarstva u svemiru.

Poslednjom sesijom predsedavala je doc. dr Nina Kršljanin sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a izlagali su studenti poslediplomskih studija: Petra Stanojević sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Polina Krokhina i Marina Muntijan sa MGIMO koji se usavršavaju u oblasti međunarodnog kosmičkog prava. Nakon njihovih prezentacija usledilo je izlaganje Maksima Aleksejeva iz  Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije koji je govorio o rudarenju na asteroidima na primeru Japana.

Nakon svake sesije usledila je plodonosna diskusija, u kojoj su se učesnici dotakli i pitanja aktivnijeg učešća Republike Srbije u međunarodnom pravnom okviru koje reguliše svemirsko pravo ali  inovacija naše zemlje u istraživanjima koja su vezana za svemir.

Na kraju konferencije, predstavnici Organizacionog odbora sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i MGIMO zahvalili su se svim učesnicima na odličnim prezentacijama, korisnim pitanjima koja su pokrenuta i izrazili nadu da će saradnja ove dve institucije koja postoji već duži niz godina nastaviti i na drugim uspešnim projektima i akademskim susretima. Organizatori planiraju da nastave da svake godine organizuju nove konferencije o aktuelnim pitanjima međunarodnog prava, od kojih bi ova, nadamo se, bila prva u nizu.

Arhive