Održana petnaesta „Pravnijada“

Studentski parlament Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je po 15. put organizovao konferenciju studenata prava – Pravnijada na Zlatiboru u periodu od 7. do 10. decembra 2023. godine.

Na konferenciji je učestvovalo više stotina koleginica i kolega koji su imali priliku da učestvuju u raznovrsnom programu Pravnijade kako bi produbili svoje znanje na različite teme i bolje se međusobno upoznali.

Konferenciju su otvorili: prodekan za nastavu, prof. dr Bojan Milisavljević, zamenik predsednika Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Aleksa Pešić i generalni sekretar Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milica Ćirković.

Ove godine je akademski program Pravnijade obuhvatio 7 sekcija na kojima su studenti izlagali istraživačke radove koje su napisali pod mentorstvom profesora i saradnika Pravnog fakulteta.

Studentskom parlamentu je naročito drago što je izloženo čak 37 radova. Ovakav rezultat pokazuje da su studenti iz godine u godinu sve više zainteresovaniji za jedan ovakav istraživački poduhvat i pisanje na teme koje su njima interesantne.Najkvalitetniji radovi će biti objavljeni u četvrtom Zborniku studentskih radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Novitet ovogodišnje Pravnijade je ugošćavanje advokata iz advokatske kancelarije Vuković i partneri koji su održali panel na temu „Transakcija prenosa udela u kompaniji“. Tom prilikom su studentima približili kako u praksi jedan ovakav kompleksan pravni poduhvat zapravo izgleda, a zatim su u dugoj diskusiji sa studentima razgovarali o raznim aspektima advokature kao karijernog poziva. Poslednjeg dana konferencije se u sali Studentskog odmarališta „Ratko Mitrović“ održalo finale dva tradicionalna takmičenja u kojem učestvuju studenti prve godine pod mentorstvom prof. dr Vladimira Vuletića.

Održano je Finale simulacije antičkog suđenja, a pre samog zatvaranja konferencije i Finale takmičenja u besedništvu na kojima su naše najmlađe koleginice i koelge imali priliku da pokažu svoje poznavanje rimskog prava i veštine javnog nastupa i retorike.

Konferenciju je zatvorio student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Igor Muidža. 

Sekcije koje su održane:

Međunarodnopravna sekcija – „Ratovi novog doba“

Rukovodioci sekcije:

Prof. dr Bojan Milisavljević

Saradnik u nastavi Nikola Stanković

Porodičnopravna sekcija – „Porodično pravo u svetlu izazova XXI veka“

Rukovodilac sekcije:

Prof. dr Uroš Novaković

Građanskopravna sekcija –

„Uticaj savremenog doba na institute građanskog prava“

Rukovodilac sekcije:

Doc. dr Snežana Dabić Nikićević

Ustavnopravna sekcija –

„Savremeni izazovi ustavnog prava“

Rukovodioci sekcije:

Prof. dr Vladan Petrov

Saradnik u nastavi Aleksandar Cvetković

Krivičnopravna sekcija –

„Krivično pravo i oružani sukobi“

Rukovodioci sekcije:

Prof. dr Milan Škulić

Doc. dr Ivana Miljuš

Saradnik u nastavi Aleksa Škundrić

Privrednopravna sekcija – „Digitalizacija poslovnog prava“

Rukovodilac sekcije:

Ass. dr Maša Mišković

Radnopravna sekcija –

„Radno pravo i savremeni svet rada“

Rukovodioci sekcije:

Doc. dr Filip Bojić

Saradnik u nastavi Mina Kuzminac

Naše koleginice i kolege su imali priliku da tokom jednog produženog vikenda na planini Zlatibor nauče nešto novo i da se kvalitetno druže i međusobno upoznaju u jednoj opuštajućoj atmosferi.

Studentski parlament se zahvaljuje Upravi Pravnog fakulteta na podrši prilikom realizacije ovog događaja kao i svim profesorima i saradnicima koji su dali svoj veliki doprinos pri sprovođenju akademskog programa Pravnijade. Takođe, zahvaljuje se advokatskoj kancelariji Vuković i partneri na sjajnom panelu, našim sponzorima koji su podržali ovaj događaj, ali pre svega našim koleginicama i kolegama koji su učestvovali na konferenciji. Radujemo se ponovnom susretu na predstojećim događajima!

Arhive