Састанак Општег семинара, Правни Факултет Универзитета у Београду „Разговор о књизи „Појмовник европске уставности“ Владимира Микића“ 18.12.2023.

У оквиру Општег семинара на Правном факултету Универзитета у Београду, о различитим аспектима, проблемима и вредности књиге Владимира Микића, под називом „Појмовник европске уставности“, говорили су: проф. др Дарко Симовић (Криминалистичко-полицијски Универзитет), проф. др Владимир Ђурић (Институт за упоредно право), др Мијодраг Радојевић („Службени гласник“, Институт за политичке студије), као и сам аутор – др Владимир Микић (Институт за упоредно право).

Управник Општег семинара доц. др Милош Здравковић је отворио трибину исказавши велико задовољство што постоји прилика да се разговара о тако интересантној теми, истакао високи квалитет поменуте књиге, те потом предао реч говорницима.

Први говорник, професор Симовић, је указао на значај књиге која подробно излаже и анализира уставна решења европских држава и која, упркос својој дескриптивној природи, задржава стваралачки и оригинални дојам. Он је укратко изложио своје коментаре на књигу и дао преглед поглавља и главних ставова аутора. Навео је ауторов закључак да јединствени европски уставни идентитет не постоји, већ да су у уставима присутне велике разноликости, иако истовремено многа решења нису оригинална.

Професор Ђурић се надовезао на претходно излагање указавши на то да књига завређује пажњу и поседује мноштво квалитета. Лексикографске одреднице дају приказ упоредне конституционалне номотехнике и омогућавају брзо претраживање појмова, при чему нису све одреднице у књизи уставни институти, што значи да је наслов књиге адекватан. Професор Ђурић је такође нагласио да ће такав опсежан преглед користити даљем научном истраживању у тој области, као и да треба похвалити аутора за труд у вези са коришћењем изворних (страних) термина.

Мијодраг Радојевић је истакао неколико важних информација о аутору и његовом раду, као и то да је рукопис плод огромног уложеног труда, али и ауторове љубави према писању и бављењу уставним правом. Он је додао да је припрема и штампа трајала веома дуго, јер је материја жива, као и да аутор не даје само преглед уставних решења, већ и објашњава како писати добар устав – уз нове појмове и класификације.

Коначно, аутор књиге – Владимир Микић, се осврнуо на сам процес писања књиге, рекавши да је она иницијално веома дуго писана у тајности и да је имао бојазан у вези са њоме, јер је велики и редак подухват, али да је подршка пријатеља била довољан подстицај да се пројекат изнесе до краја. Потом се захвалио говорницима, свима присутнима, као и Службеном гласнику.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве