Sastanak Opšteg seminara, Pravni Fakultet Univerziteta u Beogradu „Razgovor o knjizi „Pojmovnik evropske ustavnosti“ Vladimira Mikića“ 18.12.2023.

U okviru Opšteg seminara na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, o različitim aspektima, problemima i vrednosti knjige Vladimira Mikića, pod nazivom „Pojmovnik evropske ustavnosti“, govorili su: prof. dr Darko Simović (Kriminalističko-policijski Univerzitet), prof. dr Vladimir Đurić (Institut za uporedno pravo), dr Mijodrag Radojević („Službeni glasnik“, Institut za političke studije), kao i sam autor – dr Vladimir Mikić (Institut za uporedno pravo).

Upravnik Opšteg seminara doc. dr Miloš Zdravković je otvorio tribinu iskazavši veliko zadovoljstvo što postoji prilika da se razgovara o tako interesantnoj temi, istakao visoki kvalitet pomenute knjige, te potom predao reč govornicima.

Prvi govornik, profesor Simović, je ukazao na značaj knjige koja podrobno izlaže i analizira ustavna rešenja evropskih država i koja, uprkos svojoj deskriptivnoj prirodi, zadržava stvaralački i originalni dojam. On je ukratko izložio svoje komentare na knjigu i dao pregled poglavlja i glavnih stavova autora. Naveo je autorov zaključak da jedinstveni evropski ustavni identitet ne postoji, već da su u ustavima prisutne velike raznolikosti, iako istovremeno mnoga rešenja nisu originalna.

Profesor Đurić se nadovezao na prethodno izlaganje ukazavši na to da knjiga zavređuje pažnju i poseduje mnoštvo kvaliteta. Leksikografske odrednice daju prikaz uporedne konstitucionalne nomotehnike i omogućavaju brzo pretraživanje pojmova, pri čemu nisu sve odrednice u knjizi ustavni instituti, što znači da je naslov knjige adekvatan. Profesor Đurić je takođe naglasio da će takav opsežan pregled koristiti daljem naučnom istraživanju u toj oblasti, kao i da treba pohvaliti autora za trud u vezi sa korišćenjem izvornih (stranih) termina.

Mijodrag Radojević je istakao nekoliko važnih informacija o autoru i njegovom radu, kao i to da je rukopis plod ogromnog uloženog truda, ali i autorove ljubavi prema pisanju i bavljenju ustavnim pravom. On je dodao da je priprema i štampa trajala veoma dugo, jer je materija živa, kao i da autor ne daje samo pregled ustavnih rešenja, već i objašnjava kako pisati dobar ustav – uz nove pojmove i klasifikacije.

Konačno, autor knjige – Vladimir Mikić, se osvrnuo na sam proces pisanja knjige, rekavši da je ona inicijalno veoma dugo pisana u tajnosti i da je imao bojazan u vezi sa njome, jer je veliki i redak poduhvat, ali da je podrška prijatelja bila dovoljan podsticaj da se projekat iznese do kraja. Potom se zahvalio govornicima, svima prisutnima, kao i Službenom glasniku.

Arhive