SVETOSAVSKO TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU 2024. GODINE

U subotu, 27.1.2024. godine, na dan Svetog Save, u amfiteatru V – „Radomir Lukić“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je XXVIII obnovljeno takmičenje u besedništvu studenata Pravnog fakulteta. Kao i svake godine, pored velikog broja profesorki i profesora, studentkinja i studenata Pravnog fakulteta, takmičenje su svojim prisustvom uveličali i drugi gosti, među kojima i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, dr Dejan Filipović, redovni profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, dr Željko Mirjanić, redovni profesor i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr Ana Šijački, redovna profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktorka Nacionalnog akreditacionog tela, nosioci sudijskih i tužilačkih funkcija, predstavnici advokature i javnobeležničke profesije, kao i predstavnici drugih državnih organa. Već tradicionalno, takmičare su predstavljali i na originalan i duhovit način program vodili dr Vojislav Stanimirović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i nekadašnji pobednik na takmičenju u besedništvu, a sada advokat, Nikola Masal.

            Petočlani žiri činili su dr Ljiljana Mrkić Popović, profesor emeritus Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Svetlana Ceca Bojković, dramska umetnica, Ratomir Rale Damjanović, književnik, novinar, publicista i recitator, dr Bojan Milisavljević, redovni profesor i prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Miloš Stanković, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Žiri je imao prijatan, ali nimalo jednostavan zadatak da oceni deset takmičara koji su se nadmetali u kategorijama zadate teme, slobodne teme i improvizacije. Zadate teme za ovogodišnje takmičenje u besedništvu glasile su: „Znaš sine, sa koliko malo mudrosti se upravlja svetom“ (latinska izreka) i „Od dva zla izaberi imanje“ (latinska izreka). Takmičari koji su uzeli učešće u slobodnoj temi sami su birali nazive svojih beseda, dok su improvizatori govor sačinili na temu „Voli muški“, koju su od strane žirija dobili na samom takmičenju.

            Po odluci žirija, apsolutni pobednik takmičenja u besedništvu na Pravnom fakultetu za 2024. godinu je Danilo Govedarica, student četvrte godine Pravnog fakulteta, koji je ujedno pobednik u kategoriji zadate teme. On je besedio na temu “Znaš sine, sa koliko malo mudrosti se upravlja svetom“. Drugo mesto u ovoj kategoriji osvojila je Emilija Terzić, studentkinja prve godine Pravnog fakulteta sa govorom „Od dva zla izaberi manje“, dok je treće mesto osvojila Teodora Gajšek, studentkinja prve godine Pravnog fakulteta, takođe sa besedom na temu „Od dva zla izaberi manje“.

            U kategoriji slobodne teme, žiri je prvo mesto dodelio Teodori Stevanović, studentkinji druge godine Pravnog fakulteta, koja je izgovorila besedu „Šetam“. Drugo mesto je osvojio Ognjen Stanojević, student četvrte godine Pravnog fakulteta sa govorom „Naslednici grandiozne istorije“, dok je treće mesto osvojila Sofija Lungulović, studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta sa besedom „Ljubav na prvi pogled i na pravi potpis“.

            U kategoriji improvizacije žiri je prvo mesto dodelio Ognjenu Đuričiću, studentu treće godine Pravnog fakulteta, koji je ujedno osvojio prvo mesto na takmičenju u besedništvu po oceni publike. Nagrade za drugo i treće mesto u kategoriji improvizacije žiri nije dodelio ove godine.

U revijalnom delu programa, publici se predstavila Čarna Nevzati, koja je pobedila na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu „Justinijan I“ Univerziteta svetog Ćirila i Metodija u Skoplju, dok je u muzičkom delu programa nastupao hor, za ovu priliku nazvan „Vojini prijatelji“.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu zahvaljuje se svim studentima koji su učestvovali na ovogodišnjem takmičenju u besedništvu, članovima žirija, voditeljima programa, svima koji su svojim prisustvom i ovoga puta uveličali praznik veštine leporečja, kao i svim sponozorima takmičenja. Nastavak naše besedničke tradicije zakazujemo na dan Svetog Save 2025. godine!

Više fotografija možete videti u galeriji ovde

Arhive