SVEČANO OBELEŽEN DAN SVETOG SAVE

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je u subotu, 27. januara 2024. godine, svečano obeležena školska slava, Dan Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa, ali i prvog srpskog pravnika i zakonodavca.

Svečanost je počela izvođenjem državne himne „Bože pravde“ i „Himne Svetom Savi“ u izvođenju hora „Obilić“ Akademskog kulturno-umetničkog društva „Branko Krsmanović“, kojim je dirigovao Bojan Stojčević.

Okupljenim diplomcima i gostima se potom, u ime Uprave Pravnog fakulteta, obratio prodekan za nastavu profesor dr Bojan Milisavljević, koji je, uz podsećanje na osnovne činjenice iz života Svetog Save, posebno istakao da je Sveti Sava u biću našeg naroda ostao identitetski oslonac i da se njegov dan slavi kao „uspomena na čoveka koji je pre više od osam vekova pokazao put kojim ovaj narod treba da ide, a to je put prosvećenosti, uređenosti, marljivog rada, mira i uzajamnog poštovanja“.

Usledilo je obraćanje posebnog savetnika ministra prosvete profesora dr Janka Samardžića i predsednika Javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, koji su diplomcima čestitali Savindan i uspešan završetak studija i poželeli im sreću povodom početka profesionalne karijere.

U nastavku je akademski hor „Obilić“, pod dirigentskom palicom Ane Ćosović, izveo kratak umetnički program uz učešće Davida Perkovića, baritona i Bojana Stojčevića, na harmonici.

Po završetku umetničkog dela programa, dodeljene su nagrade studentima. Nagradu za najboljeg studenta generacije upisane na osnovne akademske studije školske 2019/2020. godine dobio je Petar Erić, sa ostvarenom prosečnom ocenom 10.00.

Tradicionalno, na Savindan, a četrnaestu godinu zaredom, dodeljene su nagrade Fondacije „Profesor dr Mirko Vasiljević“, koje su dobitnicima uručili članovi Upravnog odbora Fondacije profesor dr Dalibor Đukić i asistentkinja dr Maša Mišković. Nagrada za najboljeg studenta generacije pripala je Petru Eriću, dok je nagradu za najbolji rad iz oblasti kompanijskog prava dobio Igor Muidža.

Marija Matorkić je dobila nagradu Fonda „Radivoj Vasović“, koju joj je uručio mr Dragan Pavić, sekretar Fonda.

Nagradu Fonda „Profesor dr Dragoljub Atanacković“, koju je obezbedila Advokatska komora Beograda, za najvišu prosečnu ocenu iz predmeta Katedre za krivično pravo dobio je Đorđe Komarica. Sa radom Fonda je prisutne upoznala profesorka dr Natalija Lukić, a nagradu je uručio Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda, koji se ovim povodom i obratio prisutnima.

Relja Jarkovački i Milan Radivojević dobili su nagradu „Alan Votson“ za najbolji rad na temu pravnih transplanata, koju im je uručio prodekan za nastavu Pravnog fakulteta profesor dr Bojan Milisavljević.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i brojni predstavnici pravosuđa, advokature, akademske zajednice i državne uprave: predsednica Vrhovnog suda Srbije Jasmina Vasović, sudija Vrhovnog suda Srbije Aleksandar Stepanović, zamenica predsednika Prvog osnovnog suda dr Bojana Stanković, glavni javni tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor dr Petar Uskoković, predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović, ombudsman Grada Beograda Miljko Valjarević i drugi.

Svetosavska svečanost privedena je kraju dodelom diploma o završenim master i osnovnim studijama i pohvalnica najboljim studentima sa svake godine, koje su diplomcima uručili prodekani Pravnog fakulteta profesor dr Bojan Milisavljević i profesor dr Marko Jovanović.

Više fotografija možete videti u galeriji ovde

Fotografije sa dodele diploma svršenim studentima osnovnih i master studija možete videti ovde

Arhive