Održana konferencija „Na ramenima divova – istorija i razvoj temeljnih pravnih znanja u 20. i 21. veku na prostoru južnoslovenskih država” u okviru ALF projekta na Pravnom fakultetu.

Centar za temeljna pravna znanja, u saradnji sa pravnim fakultetima u Zagrebu, Osijeku i Sarajevu, a u okviru ALF projekta, organizovao je 23. februara 2024. godine konferenciju „Na ramenima divova – istorija i razvoj temeljnih pravnih znanja u 20. i 21. na prostoru južnoslovenskih država”, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 Konferencija se sastojala iz dva dela.  Prvi deo Konferencije je bio posvećen iskustvima i bibliografskim istraživanjima profesora i bibliotekara iz navedenih institucija, dok su u okviru drugog dela izlagali mladi istraživači i doktorandi koji su deo ALF projekta.

 Uvodnu reč imao  je prof.  Bojan Spaić, koordinator ALF projekta, nakon čega su prof. Goran Dajović, član akademskog dela tima projekta, i dr Branka Dragosavac, zamenik direktora Biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorili o aktuelnom stanju temeljnih pravnih znanja u srpskoj pravnoj bibliografiji.  Naredna izlaganja održali su prof. Ivana Tucak i Ljiljana Šiber, sa Pravnog fakulteta Univerziteta Josipa Jurja Štrosmajera u Osijeku, kao i Dragutin Nemec, sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Na kraju, prof. Damir Banović i Mirela Rožajac Zulčić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dali su pregled bosansko-hercegovačke bibliografije iz iste oblasti. Nakon ovih izlaganja usledila je diskusija svih prisutnih akademskih članova i bibliotekara.

 Na kraju, Svan Relac (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i mladi istraživači u okviru ALF-a i doktorandi, Mila Đorđević, Marija Vlajković, Ana Zdravković i Sava Vojnović,  dali su kratak pregled domaće literature o temeljnim pravnim znanjima koje su koristili u procesu istraživanja i izrade doktorske disertacije u okviru oblasti kojima se bave.

Arhive