Studenti Pravne klinike za ekološko pravo izradili Nacrt zakona o proceni uticaja na životnu sredinu

U okviru sporazuma o saradnji Pravne klinike za ekološko pravo i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u sredu, 27. juna 2018. godine, na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine predstavljen je Nacrt zakona o proceni uticaja na životnu sredinu. U izradi nacrta zakona učestvovao je tim studenata osnovnih studija koji pohađaju nastavu iz predmeta ekološko pravo, studenata Pravne klinike za ekološko pravo i studenata master studija ekološko-pravnog podmodula u sastavu Lazar Stevanović, Luka Đorđević, Vanja Vranić, Nikolina Živanić, Sanja Dedović, Ivana Radomirović, Nemanja Jokić, Aleksandra Čvorović.

Nacrt zakona je predstavljen i na sastanku radne grupe za pripremu novog Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, nakon čega su predlozi uvršćeni u materijal radne grupe. Rad studenata se odvija pod mentorstvom koordinatora Pravne klinike za ekološko pravo prof. dr Mirjane Drenovak-Ivanović.

Već od septembra, studenti će biti u prilici da nastave sa izradom nacrta Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kao i većeg broja podzakonskih akata. Predviđeno je i uključivanje studenata u rad Odbora za zaštitu životnu sredinu Narodne skupštine Republike Srbije. Studenti će biti članovi zelenog kabineta čiji rad ima za cilj da Narodne poslanike upozna sa rezultatima analiza sprovedenih u toku pripreme nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine. Zainteresovani studenti se mogu uključiti u izvođenje planiranih aktivnosti prijavom za pohađanje nastave iz predmeta ekološko pravo i Pravna klinika za ekološko pravo, kao i odabirom master programa ekološko-pravnog podmodula.  

Arhive