ELSA Day – “ From Zero to Hero “

ELSA Day“ je internacionalni projekat koji se svake godine održava iz oblasti ljudskih prava. Prvi put je održan 20. marta 2013. godine i tada je čitava ELSA mreža radila zajedno na realizaciji jedinstvenog foruma za ljudska prava, kako bi diskutovala o međunarodnim i evropskim standardima zaštite i implementacije ljudskih prava. Forum je bio udružen pod sloganom „all different, all together“, idejom koja se vraća na ELSA-inu viziju. Od tada je organizacija nastavila da demonstrira zalaganje za ljudska prava kroz organizovanje, svake godine, različitih aktivnosti koje omogućavaju studentima prava da budu nezavisni i kritički članovi društva.

28. novembra 2018. u amfiteatru VII je održana interaktivna panel diskusija “FROM ZERO TO HERO”, koju je svečano otvorila prodekan za međunarodnu saradnju dr Jelena Lepetić. Učesnike je pozdravila i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Dragica Vujadinović, koja se osvrnula na značaj obrazovanja i mogućnosti koje se pružaju, kao i razvoj obrazovnih institucija, prvih Univerziteta i samog sistema obrazovanja, prvenstveno kroz istoriju Srbije. Takođe, naglasila je da i pored svih napora da se obrazovanje podigne na viši nivo postoje struje koje se protive podsticaju obrazovanja, a izražena je i diskriminacija, naročito devojčica.

            Nakon toga učesnicima su prikazana četiri kratka video snimka koji su prikazali kakva je svakodnevnica učenika i studenata iz različitih krajeva sveta, njihov sistem obrazovanja, (ne)postojanje diskriminacije (pozitivna, polna, rasna), kao i socijalni, ekonomski i kulturni uticaj na obrazovanje i razvoj dece i mladih na određenoj teritoriji (način i uslovi za život i studiranje, vrsta transporta do obrazovne institucije, opremljenost obrazovnih institucija (digitalizacija obrazovnog sistema – korišćenje računara i interneta za potrebe obrazovanja).

Nakon odgledanih video snimka učesnici su radili anketu koja je za cilj imala da ukaže na sličnosti i razlike koje postoje u ostvarivanju prava na obrazovanje u različitim krajevima sveta i da daju svoje mišljenje i ocenu o sistemu obrazovanja, prednostima i manama tog sistema, kao i da ukažu šta je u tom sistemu dobra karakteristika, koje nedostatke ima taj sistem i kako ga unaprediti. Učesnici su takođe ocenjivali ocenama od 1 do 10 sistem obrazovanja tih zemalja.

Gostujući predavač bio je Andrej Milić, advokat, profesor kriminologije i pomoćnik direktora za program master studija u oblasti ljudskih prava na St. Thomas University School of Law u Majamiju. U svom obraćanju on je govorio o sistemu obrazovanja u Americi, kako izgleda studiranje, kakav je socijalni život studenata, o troškovima studiranja, stipendijama i radnim mestima gde se može dobiti zaposlenje prilikom studiranja. Nakon predavanja se u delu namenjenom za pitanja otvorila diskusija o programima razmene za studente gde je predavač ispričao svoja iskustva iz Kostarike, Španije i Nemačke, a ujedno i uporedio  sisteme obrazovanja u tim zemljama.

Ceo događaj je, među brojnim događajima drugih nacionalnih i lokalnih grupa iz ELSA mreže, izabran kao dobro osmišljen za obeležavanje ELSA Day-a i nagrađen promotivnim materijalima Saveta Evrope.

Arhive