Učešće naše studentkinje na Međunarodnom omladinskom forumu inicijative „Pojas i put“

Studentkinja treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Đina Glavčić Kostić, učestvovala je na Međunarodnom omladinskom forumu inicijative „Pojas i put“ (International Youth Forum on Belt and Road Initiative) od 27-30. decembra 2018. godine, održanom u gradu Hangdžouu u Kini.

Forum je održan pod pokroviteljstvom Akademije za međunarodnu strategiju i pravo Džeđang Univerziteta (Zhejiang University) i Međunarodne akademije za „Pojas i Put“ (IABR, Hong Kong), čiji je cilj, pored slobodno odabranih prezentacija članova timova, bilo promovisanje izlazeće zbirke članaka na temu Young Belt and Road: Opportunities in Central and Eastern Europe za kineske studente u čijem je sastavljanju učestvovalo 16 timova iz evropskih zemalja – članica 16+1 platforme.

Đina je stipendirani autor dela političko-pravnog članka o strukturi Srbije s ustavno-pravnog stanovišta, uz idejnu podršku profesora Marka Stankovića, i prezentacije „The Effect of Ius-naturalism to Young Belt and Road Initiative Goals Fulfillment” u kojoj je ideju jusnaturalizma i razmene univerzalnih pravnih i akademskih ideja povezala sa ciljevima inicijative i smanjenjem obrazovnih i kulturnih barijera.

Tim Srbija bio je sastavljen od ukupno tri člana, od kojih su druga dva srpski studenti u inostranstvu – student master studija u Kini i studentkinja osnovnih studija u Americi.

„Pojas i put“ je široka razvojna strategija kineskih vlasti, koju je 2013. godine predložio predsednik Si Đinping, a za cilj ima povezivanje i saradnju sa Evroazijskim zemljama kroz infrastrukturne, ekonomske i kulturne projekte.

Arhive