Svečana akademija posvećena danu Svetog Save

U ponedeljak, 27. januara 2020. održana je svečana akademija povodom dana Svetog Save. Akademija je otvorena nastupom akademskog hora „Obilić“ AKUD „Branko Krsmanović“ pod rukovodstvom dirigentkinje Ane Ćosović. Zatim se dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Zoran Mirković, obratio diplomcima i ostalim prisutnima govorom kojim je kratko skrenuo pažnju na istorijat proslavljanja Svetog Save kao školske slave (uopšte, a naročito na Univerzitetu u Beogradu) i na neke najvažnije činjenice iz života Save Nemanjića i njegovog značaja za srpsku crkvu i državu, a posebno njihovo pravo. (Pun tekst govora možete videti ovde.) Svečanosti su prisustvovali su mnogi značajni predstavnici naše struke iz državne uprave i pravosuđa, a program je vodio prof. dr Vojislav Stanimirović, koji je svojim duhovitim opaskama i anegdotama u više navrata zasmejao ceo amfiteatar. 

Posle svečanog dela prešlo se na dodelu nagrada i pohvalnica. Prvo je dodeljena nagrada studentu generacije, Konstantinu Babiću, koji je diplomirao u septembru prošle godine sa prosečnom ocenom 10. Pored njega, pohvaljene su i Bojana Petrović i Jovana Đorđević, koje su sa istim prosekom diplomirale svega nekoliko dana kasnije.

Jovana Đorđević dobila je i nagradu iz fonda dr Dragoljuba Atanackovića za najbolji uspeh iz predmeta Katedre za Krivično pravo u generaciji 2015/2016. Nagradu je uručio prof. dr Đorđe Ignjatović.

Posle nekoliko godina pauze, obnovljen je i rad fondacije Alan Votson, sada u potpunosti sredstvima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na ovogodišnjem konkursu za najbolji rad na temu „Odnos države i crkve i pravni transplanti“ pobedio je student treće godine Đorđe Stepić za rad posvećen našem Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, a nagradu mu je uručio predsednik fondacije, prof. dr Sima Avramović.

Nagradu iz fonda „Radivoj B. Vasović, viši pravni savetnik i njegova porodica“, koja se dodeljuje studentu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu slabijeg materijalnog stanja, koji je sa odličnim uspehom završio osnovne akademske studije, dobio je Duško Vujović, a u ime Fakulteta ovu nagradu uručio je prof. dr Marko Đurđević.

Prvi put ove godine dodeljena je nagrada Zadužbine dr Ljubice Škara Vidojević i dr Obrada Vidojevića. Nagrađeni su po jedan najbolji student treće i četvrte godine osnovnih studija, Sava Vojnović i Mihajlo Jovičić, i najbolji student master akademskih studija, Ilija Džamić. U ime Zadužbine prisutnima se obratio g. Ratomir Slijepčević, ali kako dobitnici nisu bili u mogućnosti da lično prime nagrade, uručivanje će se obaviti 18. februara. 

Konačno, dodeljeno je i više nagrada iz fonda našeg nekadašnjeg dekana, profesora Mirka Vasiljevića Nagradu za najboljeg studenta generacije dobio je Konstantin Babić. Upravni odbor Fondacije doneo je odluku da se nagrada za najbolje urađeni rad dodeli Katarini Kračun za rad iz oblasti Kompanijskog prava i Dimitriju Jovanoviću za rad iz oblasti Trgovinskog prava. Nagradu studentu osnovnih akademskih studija sa socijalnim potrebama koji redovno ispunjava svoje statutarne obaveze dobile su studentkinje Ana Kopunović iz Požege, studentkinja treće godine i Tamara Zdravković iz Beograda, studentkinja druge godine. Fondacija ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja, a do danas je nagradu dobio 81 student.

Pored nagrada, dodeljene su i zahvalnice studentima koji su postigli značajne uspehe na međunarodnim takmičenjima. Tako su zahvalnice dobili Miloš Marjanović i Janko Đorđević, koji su pobedili na debatnom turniru Univerziteta u Oksfordu i osvojili drugo mesto na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvuna Tajlandu. Pohvaljen je i tim našeg Fakulteta koji je osvojio prvo mesto na regionalnom takmičenju iz Kompanijskog prava „Big Deal“: članovi tima bili su Mila Radosavljević, Dušan Nikolić, Nikola Lazić, Dušan Vasiljević i Katarina Milić, a trener tima doc. dr Jelena Lepetić. Konačno, na regionalnom takmičenju iz prava stranih ulaganja drugo mesto je osvojio tim koji su činili Aleksandar Kaluđerović, Stefan Jovanović, Sanja Petrović i Anja Mihajlović, a njihov trener je bio doc. dr Marko Jovanović. (O ovim studentskim uspesima smo već pisali u okviru vesti.)

Svečanost je završena podelom diploma, kao i pohvalnica studentima koji su prethodnu godinu studija završili sa prosekom preko 9.

Galeriju slika sa svečanosti možete pogledati ovde.

Individualne fotografije sa dodele diploma možete pogledati i preuzeti ovde i u ovoj galeriji, fizički ispred knjižare Fakulteta.

Arhive