Pravne klinike za ekološko pravo – prijem osme generacije studenata – amf. VIII, 21. oktobar 2022.

? U petak, 21. oktobra održana je svečanost povodom prijema osme generacije polaznika Pravne klinike za ekološko pravo (Environmental Law Clinic) koju organizuje Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Misije za evropsku bezbednost i saradnju.

? Svečanost su otvorili dekan, prof. dr Zoran Mirković, šef misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu i prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović.

Studente su pozdravili i predstavnici partnerskih institucija Pravne klinike za ekološko pravo, Milan Marinković, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Olja Jovičić, kancelarija Zaštitnika građana, i Tina Janjatović, Ministarstvo zaštite životne sredine.

? O radu Klinike i rasporedu aktivnosti govorila je Sara Cojić, sekretarka Pravne klinike za ekološko pravo.

Svoja iskustva podelili su alumnisti Pravne klinike za ekološko pravo Milena Mirčetić, Pravosudna akademija, Hristina Vojvodić, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Danilo Radičević, Regionalni centar za životnu sredinu, Milan Milosavljević i Jana Spasenović, praktikanti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

? Ceremonija je završena uz koktel, nakon čega je prof. Drenovak-Ivanović održala uvodno predavanje na temu „Uvod u ekološko pravo i metodologiju rada Pravne klinike za ekološko pravo“.

Izveštaj sa svečanosti ,,Može li nam Pravna klinika za ekološko pravo zaštititi životnu sredinu” objavljen u vestima RTS je dostupan na https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4993856/pravna-klinika-za-ekolosko-pravo-oebs.html

O razvoju Pravne klinike za ekološko pravo

Pravna klinika za ekološko pravo je počela sa radom oktobra 2015. god. kada je uspostavljena saradnja između Pravnog fakulteta i Misije OEBS-a u Srbiji. Kao i prethodnih godina, u školskoj 2022/2023. god. traje dva semestra. U prvom semestru studenti imaju intenzivan interaktivni trening i priliku da zajedno sa sudijama, tužiocima, advokatima i profesorima učestvuju u rešavanju hipotetičkih slučajeva. 

Saradnja koja je uspostavljena između Pravnog fakulteta i Misije OEBS-a u Srbiji je predsravljala osnov za saradnju Pravne klinike za ekološko pravo i državnih organa, nezavisnih tela i brojnih međunarodnih organizacija od značaja za razvoj ekološkog prava. Marta 2016. godine, uspostavljena je saradnja sa Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana. Zahvaljujući tome, 240 studenata je dobilo priliku da obavi praksu i upozna se njihovim radom. Aprila 2016. godine potpisan je Sporazum o saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a oktobra 2017. godine Sporazum o saradnji sa Prekršajnim sudom. Zahvaljujući toj saradnji 218 studenata je bilo u prilici da pohađa praksu u Ministarstvu i Prekršajnom sudu.  

Aprila 2020. godine zaključen je sporazum između Pravnog fakultet Univerziteta u Beogradu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Na osnovu sporazuma, UNDP je podržao rad studenata Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula tokom izrade nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine. U okviru saradnje koja je proizašla iz Sporazuma, studenti Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula u periodu maj 2020/septembar 2020. god., imali su priliku da pod mentorstvom prof. dr Mirjane Drenovak-Ivanović učestvuju u pripremi nacrta Zakona o zaštiti životne sredine, analiziraju pravni okvir EU koji uređuje kružnu ekonomiju i stepen harmonizovanosti našeg prava, analiziraju praksu Zaštitnika građana u oblasti zaštite životne sredine i pripreme izveštaje o uticaju Evropskog zelenog dogovora na razvoj ekološkog prava Srbije. U ovim aktivnostima je učestvovalo 25 studenata.

U periodu septembar 2019/septembar 2022, aktivnosti Pravne klinike u drugom semestru odvijale su se u okviru programa Žan Mone Katedre za evropsko ekološko pravo (Jean Monnet Chair in European Environmental Law).

Misija OEBS-a u Srbiji je, kao nastavak uspešne saradnje na razvoju specijalističkih i master studija u oblasti ekološkog prava, i ove godine podržala rad Pravne klinike za ekološko pravo, na čemu se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Pravnu kliniku za ekološko pravo u školskoj 2022/2023. god. pohađa 40 studenata. Informacije o aktivnostima Pravne klinike za ekološko pravo se mogu pronaći na internet stranici našef fakulteta, kao i na linkedin profilu.

Arhive