Састанак Општег семинара „Тужилаштво у Србији – и хијерархија, и самосталност“ одржан 13.3.2023.

У оквиру Општег семинара на Правном факултету Универзитета у Београду, о односу хијерархије и самосталности тужилаштва говорили су: Бојана Савовић (заменица тужиоца),
Лазар Лазовић (заменик председника Удружења судија и тужилаца Србије), Предраг Миловановић (заменик тужиоца) и Драгослав Љубичановић (адвокат).

Управник Општег семинара доц. др Милош Здравковић  отворио је трибину исказавши велико задовољство што постоји прилика да се укрсти аргументација и на академски начин расправи о једном важном и актуелном питању у Србији које се тиче смењивања тужитељки Бојане Савовић и Јасмине Пауновић, те је потом предао реч говорницима.

Први говорник је био Предраг Миловановић и он је најпре истакао снажну повезаност  између самосталности и интегралности. Нагласио је да хијерархија има за циљ да оствари јавни интерес, односно морално оправдани циљ и да се не сме посматрати у чисто техничком смислу. Правно гледано, неефикасност и незаконитост су једини основ за издавање обавезног упутства тужиоцима, што се у пракси веома често злоупотребљава зарад дисциплиновања,  а спроводи се неформалним путем. Такво поступање надређених лица би требало санкционисати дисциплинским поступком.

На то је Лазар Лазовић одговорио рекавши да се тужилаштво не своди на злоупотребу положаја и да се занемарују позитивни аспекти. Он је истакао да је хијерархија концепт који је прихваћен према европским стандардима и, између осталог, подразумева овлашћење издавања обавезног упутства, што њега наводи да се запита у чему људи виде губитак самосталности тужилаштва. Када постоји проблем, Веће тужилаца и Повереник за самосталност имају надлежност за његово решавање, што значи да треба сачекати њихов одговор, а не оптерећивати јавност тиме.

Следећи говорник је био Драгослав Љубичановић, који је објаснио да се самосталност по закону тиче само самосталности спрам извршне и законодавне власти. Демантовао је позивање на теорију у претходним излагањима и рекао да из искуства тврди да је пракса увек другачија. На крају је потврдио наводе Лазовића о превеликом упливу медија у спорном случају смењених тужитељки, који утичу на схватање самосталности.

На крају се публици обратила и Бојана Савовић, која је као један од главних актера датог случаја добила велики аплауз и пре самог излагања. Она је истакла да нико није тврдио да хијерархија не треба да постоји, већ да односи унутар органа подразумевају  кохерентност, а не самовољност, као и то да утицај извршне власти мора да се искорени. Никада у историји тужилаштва се није догодило да тужилац буде уклоњен са случаја у тако одмаклој фази процеса, а поготово не без давања било каквог писаног или усменог образложења за такву одлуку.

Потом су уследила питања публике и врло жива размена мишљења између говорника са обе стране. С обзиром на актуелност и значај теме о којој се говорило – људи у публици (међу којима су се нашли и скупштински посланици, јавни тужиоци и судије) су били веома заинтересовани да се укључе давањем коментара и постављањем питања.

Више фотографија можете погледати овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве