Održana prolećna škola „Law and Gender“

U saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je nedavno organizovao Prolećnu školu / Pilot master program Pravo i rod. Misija OEBS-a u Srbiji pružila je podršku u pripremi kurikuluma i uobličavanju predavanja za ovu prolećnu školu, podržavajući finansijski i organizaciono odvijanje škole od početka do kraja.

Škola je održana u periodu od 22. maja do 5. juna 2023. godine. Ceremonija otvaranja Prolećne škole Pravo i rod održana je u ponedeljak, 22. maja, u prostorijama Pravnog fakulteta; događaju se moglo prisustvovati lično ili onlajn. Osim predstavnika Fakulteta, u inauguraciji ovog događaja učestvovali su i predstavnici misije OEBS-a u Srbiji.

Na ceremoniji otvaranja, početak Prolećne škole objavili su Sara Groen, zamenica šefa misije OEBS-a u Srbiji, doc. dr Nina Kršljanin, prodekanka za naučni i stručni rad, i prof. dr Dragica Vujadinović, upravnica LAWGEM projekta i koordinatorka Prolećne škole. Ukupno 69 kandidata, 47 srpskih i 22 inostrana studenta osnovnih, master i doktorskih studija, učestvovalo je u Prolećnoj školi. Prolećna škola je usvojila hibridni format rada, što je omogućilo značajnom broju studenata iz inostranstva da se na daljinu uključe u ovaj program. U radu Škole učestvovali su polaznici iz više država, uključujući Albaniju, Belorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Brazil, Vijetnam, Indiju, Iran, Italiju, Kinu, Nemačku, Rusiju, Srbiju, Francusku, Hrvatsku, i Crnu Goru, a svi su pokazali veliku posvećenost i angažovanje tokom dve nedelje trajanja škole.

Svi učesnici su morali da pohađaju četiri obavezna kursa: Feminističke političke i pravne teorije, Pravo ljudskih prava sa rodnom perspektivom, Međunarodno i evropsko pravo i rodna ravnopravnost, i Feminističke presude (preispitivanje presuda iz rodne perspektive). Dodatno, bili su u obavezi da pohađaju i dva kursa praktičnih veština: Metodologija i praktične veštine, i Pravna klinika za rodnu ravnopravnost. Zatim, svi studenti su mogli da biraju još po pet izbornih kurseva od ponuđenih jedanaest. Izborni kursevi obuhvatali su predmete Javno pravo i rodna ravnopravnost, Rodna pitanja u uporednoj pravnoj istoriji, Rodna ekonomija, Rodna ravnopravnost i poslovno pravo, Rodno ravnopravno oporezivanje, Rodno kompetentna kriminologija, Rodno kompetentno krivično pravo, Rodno kompetentno porodično pravo, Sociologija prava i rodna ravnopravnost, Javne politike i rodna ravnopravnost, i Rodna perspektiva u radnom pravu. Svaki kurs sastojao se od po tri predavanja, uz aktivno podsticanje učešća studenata i diskusije.

Ova Prolećna škola razvijena je u okviru nedavno završenog Erasmus+ projekta Evropske komisije za strateško partnerstvo u visokom obrazovanju pod nazivom “Novi kvalitet u obrazovanju za rodnu ravnopravnost – Strateško partnerstvo za razvoj master studijskog programa Pravo i rod – LAWGEM”. Cilj LAWGEM projekta bio je stvaranje kurikuluma za studije prava koji bi bio fokusiran na rodnu ravnopravnost i za stvaranje međunarodnog master programa na engleskom jeziku „Pravo i rod“. Izradu ovog kurikuluma pratilo je i objavljivanje udžbenika koji su priredili D. Vujadinović, M. Frelih i T. Gigerih, pod nazivom Rodno kompetentno pravno znanje (Gender Competent Legal Knowledge). Ovu publikaciju objavila je izdavačka kuća Špringer (Springer); u pitanju je publikacija sa otvorenim pristupom, kojoj se može pristupiti preko linka https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-14360-1. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu bio je koordinator ovog projekta, a konzorcijum partnera je obuhvatao Univerzitet LUMSA u Palermu (Italija), Univerzitet u Kadisu (Španija), Univerzitet u Sarlandu (Nemačka) i Univerzitet u Erebrou (Švedska). Ovaj studijski program master studija je trenutno u procesu akreditacije, po čijem završetku je planirano da se uključi u ponudu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prolećna škola osmišljena je kao pilot program za buduće master studije „Pravo i rod“ Svi kursevi iz kurikuluma pokriveni su tokom Prolećne škole, a nastavni materijal obuhvatao je prvenstveno publikacije nastale u okviru LAWGEM projekta (osim pomenutog udžbenika, tu je i edicija “Rodna perspektiva u pravu”, čije su urednice D. Vujadinović i I. Krstić, a koju takođe objavljuje Špringer; u okviru ove edicije već su objavljene četiri knjige: ur. D. Vujadinović, A. Alvares de Kuviljo, S. Štrand, Feministički pristupi pravuTeorijski i istorijski uvidi (Feminist Approaches to Law – Theoretical and Historical Insights); ur. M. Davinić i S. Kostić, Pravno kompetentno javno pravo i politike (Gender-Competent Public Law and Policies); ur. I. Krstić, M. Evola i M. I. Ribes Moreno, Pravna pitanja međunarodnog prava iz rodne perspektive (Legal Issues of International Law from a Gender Perspective); ur. Đ. Karapeca Filja, LJ. Kovačević i E. Kristoferson, Rodne perspektive u privatnom pravu (Gender Perspectives in Private Law); uz to, tu je i knjiga ur. LJ. Kovačević, D. Vujadinović i M. Evola, Ukrštena diskriminacija žena i devojčica sa invaliditetom i instrumenti za njihovo osnaživanje (Intersectional Discrimination of Women and Girls with Disabilities … and Means of their Empowerment), koju je objavio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu).

Program Prolećne škole je karakterisao visok kvalitet predavanja, kao i interaktivan pristup, sa podsticanjem aktivnog učešća svih polaznika tokom čitavog perioda trajanja. Na Prolećnoj školi je učestvovalo dvadeset i pet nastavnika u različitim zvanjima sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i svi su pokazali izvanredne predavačke i pedagoške kvalitete. Pripremom i prezentacijom iz rodno senzitivne perspektive po tri predavanja iz svih relevantnih oblasti pravnih studija, predavači su se praktično pripremali za buduću implementaciju master studijskog programa Pravo i rod. Treba pomenuti da je u Prolećnoj školi takođe učestvovalo dvoje gostujućih predavača iz partnerskih ustanova LAWGEM konzorcijuma, sa Univerziteta u Erebrou i LUMSA univerziteta.

Poslednjeg dana, 5. juna, održani su kursevi predviđeni programom za taj dan, i Škola je završila sa radom, a zatim je organizovana završna ceremonija. Zatvaranju Prolećne škole predsedavali su ambasador Jan Bratu, šef misije OEBS-a u Srbiji, i prof. dr Dragica Bujadinović. Tokom ceremonije, ambasador Bratu je održao govor u kome je podvukao međunarodnu prirodu Prolećne škole i značaj njene glavne teme – rodne ravnopravnosti. Naglasio je koliko je bitna saradnja između mladih naučnika iz regiona i iz celoga sveta, podvlačeći potrebu za zajedničkim diskusijama o rodu, intersekcionalnosti i diverzitetu u svim obrazovnim okvirima. Ambasador Jan Bratu je takođe podelio sertifikate i dodatke sertifikatima učesnicima iz Beograda, kao i predavačima.

Prolećna škola je dugo i pažljivo planirana u svim segmentima – počev od predviđenih nastavnih sadržaja i raspodele obaveza predavača, preko procedura objave i regrutovanja polaznika, do svih administrativnih zadataka i IT pokrivanja. Kako bi se olakšala uspešna implementacija Prolećne škole i studentima obezbedio kontinuirani pristup radnim materijalima, sve relevantne informacije, tekstovi, prezentacije i snimci predavanja bili su dostupni na Moodle platformi. Uz to, snimci predavanja biće postavljeni na LAWGEM Platformu za celoživotno učenje (http://lllp-lawgem.ius.bg.ac.rs), kako bi se omogućila diseminacija rezultata Prolećne škole. Ovi snimci će takođe biti važan resurs za buduća predavanja u okviru master studijskog programa Pravo i rod.

Na osnovu izrazito pozitivnog vrednovanja kvaliteta predavanja i intelektualnih podsticaja dobijenih tokom pohađanja Prolećne škole, realno je pretpostaviti da će polaznici u svom daljem intelektualnom i profesionalnom radu primenjivati znanja koja su stekli i da će promovisati važnost uvođenja rodne perspektive u visoko obrazovanje, naročito na pravnim fakultetima, kao i u razne druge sfere društvenog života. U skladu sa tim se, takođe, može pretpostaviti da će mnogi od njih upisati budući master studijski program Pravo i rod.

Galeriju sa fotografijama možete videti ovde.

Galerija sa fotografijama dodele sertifikata možete videti ovde.

Arhive