Sastanak beogradske pravnoteorijske grupe 20.10.2023., Brajan Tamanaha „Sociološki pristupi teorijama prava“

Beogradska grupa za pravnu teoriju je organizovala drugi događaj u jesenjem semestru 2023. godine sa prof. Brajanom Tamanahom (Vašington Univerzitet) na temu socioloških pristupa pravnoj filozofiji.

Prof. Tamanaha je otvorio opštim napomenama o pragmatizmu, sa fokusom na njegovo glavno značenje. On je naveo da se pragmatizam bavi iskustvom i delovanjem, odnosno pitanjem šta pravo zapravo radi, kako ga ljudi doživljavaju i koje su stvarne društvene posledice prava, dok pravo određuje kao skup društvenih institucija koje se vremenom razvijaju u slojevitom kontekstu. Dodao je da se pragmatizam takođe oslanja na evolucionizam i ljudsko ponašanje doživljava kao deo prirodnog sveta, što ga čini kompatibilnim sa naturalizmom. Povrh toga, samo verovanja koja su pouzdana i proverljiva se uzimaju u obzir, iako naučne teorije nisu nužno večne i nepromenljive. Prof. Tamanaha je citirao DŽ. Djuija, rekavši da pragmatičar odbacuje apstraktne, a priori, univerzalne istine. Naturalizam, takođe, ukazuje na kontekstualizaciju i varijacije u međuljudskim odnosima, iako neki autori u isto vreme ističu sličnosti među društvima zasnovanim na zajedničkim ljudskim osobinama. Oni naglašavaju prirodne, biološke aspekte ljudskog života koji dovode do stvaranja društava, pa čak i instinktivnih moralnih intuicija.

Potom je prof. Tamanaha dodao da se analitički pravni teoretičari, s druge strane, ne slažu sa pragmatičkim pristupom, jer se fokusiraju na univerzalno istinite karakteristike primenljive na svako društvo. On je dao primer J. Razove tvrdnje o filozofiji prava koja se bavi nužnim istinama o pravu i njegovoj suštini, uz tendenciju da se pretpostavljaju truizmi i čak proširuju analitički argumenti o pravu na ne-ljudska društva.

Zatim je prof. Tamanaha prešao na poređenje između istorizma i holizma, kao i na opšte pojmove socijalnog konstrukcionizma.

Usledio je deo događaja sa pitanjima i odgovorima, sa velikim interesovanjem publike koji je uglavnom bio fokusiran na potencijalno mesto i ulogu analitičke jurisprudencije i konceptualne analize u našim pokušajima da razumemo šta je pravo, kao i na konvencionalnost i probleme sa našim pokušajima da razumemo pravo u prošlim društvima kroz savremena konceptualna sočiva.

Na kraju sastanka, Mila Đorđević se zahvalila svima na odličnoj diskusiji, kao i prof. Tamanahi na zanimljivom predavanju.

Arhive