Održana tribina „Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije“

U okviru manifestacije „Nedelja borbe protiv korupcije“ koju organizuje Agencija za sprečavanje korupcije pod sloganom „Za Srbiju protiv korupcije“  12. decembra, u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održana je tribina pod nazivom „Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije“. Reč je o događaju koji je naš fakultet zajednički organizovao sa Agencijom za sprečavanje korupcije, a u želji da našim studentima približimo samu pojavu korupcije, neke nalaze iz prakse (pre svega kada se radi o percepciji korupcije na Univerzitetima kako u Srbiji, ali i regionu), ali i uloge i nadležnosti kojima raspolaže Agencija za sprečavanje korupcije kao nezavisno telo u pravnom poretku Republike Srbije.

Tribinu je svojom pobedničkom besedom „Uči, pa ćeš, možda, imati“ otvorio student našeg fakulteta Đorđe Gojković.

            Ovom prilikom, studenti su mogli da razgovaraju sa direktorom Agencije za sprečavanje korupcije – gospodinom Dejanom Damnjanovićem; upoznaju se sa nalazima istraživanja „Percepcija korupcije na Univerzitetu“ gospodina Dejana Milića; čuju izlaganje gospođe Ksenije Mitrović iz oblasti etike i integriteta; da se bolje upoznaju sa ulogom društva u sprečavanju korupcije upravo kroz obrazovanje mladih gospodina Aleksandra Đorđevića kao predstavnika Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal u Srbiji, ali i da razgovaraju sa našim prodekanom za nastavu profesorom dr Bojanom Milisavljevićem koji je moderirao celim događajem.

            Tribina predstavlja odličnu uvertiru za kurs za inovaciju znanja iz oblasti sprečavanja korupcije koji će početi u prolećnom semestru školske 2023/24. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

            Nakon izlaganja, usledila je bogata diskusija sa studentima, a izvučen je zaključak da je reč o oblasti koja vrlo zanima naše studente, te da će ovaj oblik saradnje biti samo prvi u nizu događaja na ovu temu, a koje će zajednički organizovati naša institucija i Agencija za sprečavanje korupcije.

Arhive