Osnovne akademske studije

Osnovne studije na Pravnom fakultetu traju 4 godine (osam semestara) a njihov uspešan završetak donosi diplomu visoke školske spreme i zvanje diplomirani pravnik.

Od 2004. godine Pravni fakultet je omogućio studentima koji polože (određenu) polovinu ispita, da na lični zahtev steknu diplomu više školske spreme i stručni naziv pravnik. Navedeno važi samo za studente koji studiraju po starom programu (pre prelaska na Bolonjski sistem studiranja). Više o tome možete saznati ovde.

U reformi nastavnog procesa počev od školske 2005/2006 godine predviđeno je uvođenje dodatka diplome (diploma supplement) u skladu s evropskim standardima, koja se pored diplome izdaje studentu kao poseban dokument sa preciznijim podacima o nastavnom planu i programu, kao i o samom Fakultetu.

Novi režim studija za studente koji su prvu godinu studija upisali od školske 2005/2006 godine pretvara sve predmete u jednosemestralne, modifikuje kalendar studija, donosi nova pravila polaganja ispita i promene ispitivača, o čemu više možete saznati ovde.

Od školske 2006/2007 godine kao važan korak u reformi nastavnog procesa i programa radi uključivanja u Bolonjski proces i evropski visokoškolski obrazovni prostor primenjuje se kompletan novi Nastavni plan akademskih studija.

Upis

Upis na osnovne akademske studije obavlja se svake godine krajem juna i prvih dana jula (prijavljivanje, pismeni prijemni ispit, i sam upis). Za odobreni broj mesta – koji poslednjih godina iznosi 600 studenata finansiranih iz budžeta Republike Srbije i 800 samofinansirajućih studenata – mogu konkurisati kandidati koji su završili četvorogodišnju srednju školu. Mesec dana pre upisa Pravni fakultet objavljuje konkurs sa detaljnim uslovima upisa. Redosled kandidata utvrdjuje se prema uspehu u srednjoj školi i na prijemnom ispitu. Drugi upisni rok raspisuje se u septembru za eventualno nepopunjena mesta.

Fakultet svake godine organizuje pripremnu nastavu za upis na Fakultet i objavljuje testove sa prethodnih prijemnih ispita, koji se mogu naći u knjižari Fakuleta.

Kalendar studija

Školska godina počinje 1. oktobra, a završava se 30. septembra naredne godine. Školsku godinu čine dva semestra: jesenji – nastava u jesenjem semestru počinje 1. oktobra i po pravilu traje do 10. januara (novogodišnji i božićni raspust traje 8 dana), i prolećni– nastava počinje 21. februara a završava se 1. juna. Svaki semestar ima, po pravilu, 15 nastavnih nedelja i šest nedelja za konsultacije, pripremu ispita i ispite.

Ispitni rokovi –januarski ispitni rok traje, po pravilu, od 11. januara do 25. januara, a februarski, po pravilu, od 5. do 15. februara. Aprilski ispitni rok traje po pravilu od 1. do 8. aprila. Junski  ispitni rok traje, po pravilu, od 1.  do 25. juna. Prvi septembarski ispitni rok traje, po pravilu, od 25. avgusta do 10. septembra, a drugi septembarski ispitni rok traje, po pravilu, od 16. do 25. septembra.

Nastava

Nastava se izvodi po nastavnom planu i programu. Predmeti se dele na opšteobavezne predmete koji su obavezni za sve studente i kojima se formira opšti pravnički profil, zatim predmete sa smera i izborne predmete. Postoje četiri smera (nastavne grupe), a studenti se opredeljuju za jedan od njih prilikom upisa u drugu godinu studija. Svaki student osnovnih akademskih studija ima obavezu da položi 34 predmeta.

Oblici nastave su: predavanja (obavezna za studente), vežbe (obavezne iz najmanje dva predmeta u semestru), seminari, konsultacije, studijske grupe (moguće za studente sa prosekom preko 9), stručne grupe (fakultativno), stručna praksa (tokom treće i četvrte godine studija prema posebnom programu), mentorski rad, naučno-istraživački rad studenata i dr. Pored toga, nastavnici i saradnici su na raspolaganju studentima četiri časa svake nedelje u terminima koji su istaknuti na kabinetima i objavljeni uz lične internet prezentacije u delu Nastavnici.

U nastavu se kao novi oblik rada uvode pravne klinike, kursevi praktične obuke studenata u primeni stečenih znanja i pravnih veština. Nastava takvog karaktera na Fakultetu je:

Pored novih oblika rada na Fakultetu, neguju se i drugi oblici rada sa studentima, kao što je rad u seminarskoj grupi.

Raspored predavanja, vežbi i drugih oblika nastave određuje se svake godine. Raspored nastave za tekuću školsku godinu možete preuzeti ovde.

Ispiti

Ispiti se, po pravilu, polažu usmeno i u celini, a po odluci Naučno-nastavnog veća kod pojedinih predmeta uslov je prethodni pismeni ispit kao kvalifikacioni. Ocene na ispitu se gradiraju od 5 (nije položio) do 10 (odličan). Numeričko gradiranje ocena odgovara približno sledećim alfabetskim ocenama: 10=A+, 9=A, 8=B, 7=C, 6=D, 5=F

Pravila studija, od upisa, preko uslova studiranja, oblika nastave, ispita, prava i obaveza studenata, do nagrađivanja studenata, precizirani su odredbama Statuta Pravnog fakulteta u Beogradu.

Organizaciju i evidentiranje svih oblika studija vodi Odsek za osnovne akademske studije.

Tekuće informacije o Osnovnim akademskim studijama dostupne su na stranici Studentski info.

STATUT

Delatnost i organizacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu regulisani su važećim zakonima i Statutom Pravnog fakulteta.

Arhive