Obeleženi Dan i Slava Pravnog<br>fakulteta

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je 27. septembra 2018. godine Dan i slavu Fakulteta – Krstovdan. Sečenju slavskog kolača i svečanoj akademiji u amfiteatru „Radomir Lukić“ prisustvovali su, pored profesora i studenata Pravnog fakulteta, ministarka pravde, kao i brojni visoki predstavnici struke iz pravosuđa, naučnih ustanova, državne uprave i privrede.

Svečana akademija otpočela je nastupom akademskog hora „Obilić“ AKUD „Branko Krsmanović“ pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića. Tokom akademije, studentima su se obratili v.d. dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Vladan Petrov, i predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor. Na kraju je svoju besedu prisutnima održao ovogodišnji ukupni pobednik takmičenja u besedništvu, student četvrte godine David Vučinić.

Prof. dr Vladan Petrov, v.d. dekana Fakulteta, čestitao je novim diplomiranim pravnicima i poručio im da je kraj studija u pravom smislu novi početak njihovog profesionalnog života, i dao im nekoliko saveta za put koji je sada pred njima: da budu poslušni i uče od starijih, ali da to nipošto ne brkaju sa servilnošću; da rade na sebi, čitaju i razvijaju se, i to ne samo sebe radi, već kako bi mogli da pomažu drugima; da budu spremni na borbu sa samim sobom, da nikada ne zapostavljaju porodicu, koja je važna za razvoj i pojedinca i društva, te da ne padnu u zamku skrivanja iz maske principijelnosti, ali da se rukovode opštim dobrom kao najvažnijim životnim principom; konačno, da se vraćaju Pravnom fakultetu i fizički i duhovno. (Ovde možete videti ceo tekst govora.)

Posle svečanog dela, pristupljeno je dodeli nagrada i diploma svršenim studentima osnovnih i master studija. I ove godine dodeljena je nagrada „Gašo Knežević“ za najbolje studentske radove iz oblasti alternativnog rešavanja trgovinskih sporova. Prvo mesto i novčanu nagradu osvojio je Stefan Petrović, drugo mesto pripalo je Sari Stojković, dok su treće mesto podelile Jelena Đorđević i Amina Kajević. Ispred Fakulteta nagrade su dodelili v.d. dekana prof. dr Vladan Petrov i prodekanica za međunarodnu saradnju doc. dr Milena Đorđević, ispred porodice Knežević prijatelj porodice i sekretar Pravnog fakulteta Miljko Valjarević, a ispred Udruženja za arbitražno pravo dr Miroslav Paunović, koji se i obratio nagrađenim studentima kratkim govorom.

Video zapis

Arhive