Свечано отворена школска 2021/22. година

1. октобра 2021. одржано је свечано отварање школске 2021/22. године. Због епидемиолошких ограничења, отварање је одржано у четири смене: бруцоши су били подељени по броју индекса, како би могла бити испоштована прописана дистанца.

Свечаност је започета наступом вокалног ансамбла КУД „Бранко Крсмановић“, који је извео химну Републике Србије „Боже, правде“ и студентску химну „Gaudeamus igitur“. Програм свечаности је водио проф. др Милош Станковић.

Студентима се први обратио декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић. У свом говору се осврнуо на више од два века дугу традицију Универзитета у Београду и Правног факултета, почев од оснивања Велике школе по замисли Доситеја Обрадовића 1808. године, у држави Првог устанка, преко Лицеја у Крагујевцу и Београду, па све до уздизања Велике школе на ранг Универзитета 1905. године. Скренуо је пажњу и на настанак зграде Факултета у освит Другог светског рата – које због ратне претње није ни одржано кад је предвиђено, 30. марта 1941. године – те на жртве које су бројни професори и студенти Правног факултета поднели у антифашистичкој борби. Коначно, саветовао је студентима да се у свом животу и професионалном раду придржавају максиме римског правника Улпијана: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада, те да не учине ништа данас чега би се стидели сутра. Текст декановог говора можете видети овде.

Други говор је одржао продекан за наставу, проф. др Бојан Милисављевић. Он је пружио студентима детаљнији преглед студија на које су дошли, прилика али и обавеза које се пред њима налазе, облика наставе и врста ваннаставних активности на Факултету, те каснијих могућности за запослење и напредовање у каријери.

Коначно, окупљеним бруцошима се обратио и наш студент продекан, Алекса Шкундрић. Присећајући се сопствених првих дана на факултету, посаветовао им је да направе добар баланс рада и забаве, учења и дружења. Скренуо је пажњу и на програм „Старији колега“ у организацији Студентског парламента, где се бруцоши могу пријавити како би добили помоћ у сналажењу на студијама од колега са виших година студија.

Галерију слика са свечаности можете разгледати овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве