Svečano otvorena školska 2021/22. godina

1. oktobra 2021. održano je svečano otvaranje školske 2021/22. godine. Zbog epidemioloških ograničenja, otvaranje je održano u četiri smene: brucoši su bili podeljeni po broju indeksa, kako bi mogla biti ispoštovana propisana distanca.

Svečanost je započeta nastupom vokalnog ansambla KUD „Branko Krsmanović“, koji je izveo himnu Republike Srbije „Bože, pravde“ i studentsku himnu „Gaudeamus igitur“. Program svečanosti je vodio prof. dr Miloš Stanković.

Studentima se prvi obratio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Zoran Mirković. U svom govoru se osvrnuo na više od dva veka dugu tradiciju Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta, počev od osnivanja Velike škole po zamisli Dositeja Obradovića 1808. godine, u državi Prvog ustanka, preko Liceja u Kragujevcu i Beogradu, pa sve do uzdizanja Velike škole na rang Univerziteta 1905. godine. Skrenuo je pažnju i na nastanak zgrade Fakulteta u osvit Drugog svetskog rata – koje zbog ratne pretnje nije ni održano kad je predviđeno, 30. marta 1941. godine – te na žrtve koje su brojni profesori i studenti Pravnog fakulteta podneli u antifašističkoj borbi. Konačno, savetovao je studentima da se u svom životu i profesionalnom radu pridržavaju maksime rimskog pravnika Ulpijana: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada, te da ne učine ništa danas čega bi se stideli sutra. Tekst dekanovog govora možete videti ovde.

Drugi govor je održao prodekan za nastavu, prof. dr Bojan Milisavljević. On je pružio studentima detaljniji pregled studija na koje su došli, prilika ali i obaveza koje se pred njima nalaze, oblika nastave i vrsta vannastavnih aktivnosti na Fakultetu, te kasnijih mogućnosti za zaposlenje i napredovanje u karijeri.

Konačno, okupljenim brucošima se obratio i naš student prodekan, Aleksa Škundrić. Prisećajući se sopstvenih prvih dana na fakultetu, posavetovao im je da naprave dobar balans rada i zabave, učenja i druženja. Skrenuo je pažnju i na program „Stariji kolega“ u organizaciji Studentskog parlamenta, gde se brucoši mogu prijaviti kako bi dobili pomoć u snalaženju na studijama od kolega sa viših godina studija.

Galeriju slika sa svečanosti možete razgledati ovde.

Arhive